U Strasbourgu održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede država članica EU

484

Ministrica Vučković je zajedno s državnim tajnikom Šimom Mršićem sudjelovala na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede država članica EU, kojega je francusko predsjedništvo Vijećem EU organiziralo u Strasbourgu i regiji Elzas (Alsace) od 6. do 8. veljače 2022. godine.

Ministri su imali prilike posjetiti znanstveni centar INRA i muzej Unterlinden, ali i susresti se s poljoprivrednicima koji su uključeni u francuski sustav certificiranja za ugljičnu poljoprivredu, što je bila i glavna tema samog sastanka, a ujedno je i jedan od prioriteta FR PRES u okviru AGRIFISH Vijeća.

U prosincu 2021. Europska komisija objavila je Komunikaciju o održivim ciklusima ugljika, s ciljem da se poljoprivrednicima i šumarima pruži poticaj za usvajanje rješenja za održivo skladištenje ugljika, a kako bi se doprinijelo ispunjavanju cilja klimatske neutralnosti EU do 2050. godine. U tom kontekstu predlaže se uspostavljanje okvira za certificiranje usmjerenog na sekvestraciju ugljika.

Hrvatska je prakse ugljične poljoprivrede predvidjela Nacionalnim strateškim planom koji će od 2023. godine zamijeniti i objediniti dosadašnji Program ruralnog razvoja i izravna plaćanja, a ministrica Vučković u svojem je izlaganju naglasila da bi popis korisnih praksi iz Komunikacije trebalo proširiti uzimajući u obzir specifičnosti država članica u smislu mogućnosti primjene pojedine prakse. Ministrica je pozdravila smjer promišljanja o povećanom doprinosu poljoprivrednog i šumarskog sektora klimatskim ciljevima uz uvjet da to ne utječe na prehrambenu sigurnost.

Hrvatska delegacija iskoristila je priliku podsjetiti i na problem povećanja cijena poljoprivrednih inputa koja je za poljoprivredne proizvođače neizdrživa te je zatražila podršku u traženju zajedničkog europskog rješenja koje nadilazi kompetencije ove formacije Vijeća.

„Rast cijena poljoprivrednih inputa, prvenstveno energije i plina s posljedičnim porastom troškova gnojiva, kao i stočne hrane uzrokuju ogromne poteškoće s dugoročno nesagledivim posljedicama po naš sektor. Zato smatram da i danas trebam istaknuti kako je ta situacija neprihvatljiva pa moramo djelovati na EU razini. Konkretne sam prijedloge bila slobodna komunicirati i prema Europskoj komisiji te se nadam povratnom odgovoru.“ – izjavila je ministrica Vučković u Strasbourgu.

Na margini sastanka održani su i brojni bilateralni razgovori s kolegama iz drugih država članica EU, kao i predstavnicima europskih institucija o temama od zajedničkog interesa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.