Svjetske burze: Cijene kukuruza visoke, ali stabilne

532

Na svjetskim burzama cijene kukuruza su blago porasle, u prosjeku za 4 dolara po toni. Stručnjaci kažu da ne postoji razlog radi kojeg bi cijena kukuruza padala na globalnoj razini. Sljedećih nekoliko mjeseci će postojati prevelika potražnja, te premale dostupne količine, piše Liderpress.hr.

Sljedećih nekoliko mjeseci SAD će biti glavni izvoznik kukuruza na svjetskom tržištu. U slučaju porasta potražnje neće postojati razlozi za daljnji pad cijene kukuruza.
Na tržištu sojine sačme cijena padala, no tjedan je ipak završio sa višom cijenom.
U Brazilu je palo dovoljno kiše, pa je 80 posto obrađene zemlje pokazalo dovoljno vlage, još ostaje dovoljno vremena da kiša nadoknadi sušu u suhim područjima.

Proteklog tjedna sjetva u Južnoj Americi se kretala uobičajenim tempom, no pretpostavlja se da će napredovati brže nego inače. Proizvođači se nadaju dobroj sjetvi i brzorastućoj sezoni radi gomile naloga za izvoz za ožujak i travanj 2013.godine koji se moraju što prije isporučiti, navodi se u tekstu.
Na globalnom tržištu predviđa se da će cijena sojine sačme, kao i kukuruza, padati i rasti, no i dalje će prevladavati rastući trend do idućeg Izvještaja Ministarstva poljoprovrede SAD-a kada bi povećani prinosi mogli ograničiti daljnji rast cijena.
Još je prerano za velika uzbuđenja zbog situacije u Brazilu i Argentini, no tamošnja događanja će svakako u narednih dva ili tri mjeseca usmjeravati cijene na tržištu.

Kina i dalje nastavlja sa opskrbom sojinim zrnom i rutinskom kupnjom koja iznosi cca. 1 milijun tona tjedno.
Velika vijest o kojoj su svi šuškali prošlog tjedna je Izvještaj u kojem je EU odobrila uvoz kukuruza sa sadržajem GMO MIR-162. Zabrana navedenog je stopirala gotovo sve isporuke kukuruznih nusproizvoda iz SAD-a. Sada se očekuje službena potvrda, te navala izvoznih isporuka u EU, počevši od UK-a i Irske.

”Hrvatsko tržište je i dalje otužno, sve manje je onih koji se odlučuju na daljnji rizik , tj. nastavak proizvodnje, plasmana robe i strepnje oko naplate. Teško je raditi u uvjetima u kojima je malo onih koji rade, dok je puno više onih koji propadaju. Sojine sačme riječkoj luci i dalje nema, novi brod sa brazilskom gmo free sojinom sačmom stiže sredinom studenog, no rijetki ga iščekuju” , zaključuje se u spomenutom tekstu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.