Srbija: Poljoprivreda ostvarila suficit od milijardu dolara

527

BEOGRAD –  Suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svijetom za devet meseci iznosio je 1,03 milijarde dolara, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Iz Srbije je u svijet za prvih devet mjeseci izvezeno hrane u vrijednosti od 2,04 milijarde dolara, što je rast u odnosu na prethodnu godinu od 4,6 posto. Istovremeno je u Srbiju uvezeno poljoprivrednih proizvoda za milijardu dolara.

Najvažniji proizvodi poljoprivrednog porijekla u izvozu, prema riječima Vojislava Stankovića, bili su kukuruz u vrijednosti od 448 milijuna dolara, rafinirani šećer od šećerne repe – 101,3 milijuna dolara, te zamrznuta malina za 99,8 milijuna dolara.

U srbijanskom izvozu dominiraju žita i proizvodi na bazi žita u vrijednosti od 653,5 milijuna dolara, te voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrijednosti od 401 milijuna dolara.

Po uvozu u Srbiju najzastupljeniji su voće i povrće sa vrijednošću uvoza od 197,8 milijuna dolara, te kava, čaj, kakao i začini u vrijednosti od 154,1 milijuna dolara.

“Nastavak dosadašnjeg trenda u vanjskotrgovinskoj razmjeni agrarnim proizvodima trebalo bi na kraju 2012. godine donijeti izvozu od 2,7 do 2,8 milijardi dolara, uvozu od 1,3 do 1,4 milijarde dolara i suficitu od 1,3 do 1,4 milijarde dolara”, zaključio je Stanković.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.