Održivo poslovanje je i zelenije i sigurnije

338

Poslovanje se danas susreće s mnogim izazovima, a posebno su izraženi oni dostupnosti energenata te potrebe za smanjenjem utjecaja na okoliš.

Tvrtke se stoga trebaju okrenuti zelenom načinu poslovanja, kako bi osigurale raspoloživost energije, a ujedno što više i smanjile negativne posljedice industrije na okoliš. Agroproteinka d.d. jedna je od tvrtki koje se s posebnom pažnjom posvećuju upotrebi najmodernijih tehnologija, kako bi se priroda što manje opterećivala ljudskim djelovanjem. Uz sestrinsku tvrtku Agroproteinka Energija – Biowatt, odnosno proizvodnju bioplina,

Agroproteinka je odlučila istražiti i prednosti upotrebe solarne energije. Solarna energija pripada obnovljivim izvorima energije, s kojima je namjera u budućem razdoblju, posebno u Europskoj uniji, zamjenjivati što više fosilnih goriva. Cilj je bio da udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji energije u Uniji do 2030. godine bude 32 posto, a s obzirom na nove klimatske ambicije predložena je revizija tog cilja kako bi udio tada bio 40 posto. Što se tiče emisija ugljikovog dioksida, globalni je stav, posebno u EU i SAD-u, da bi se do 2050. trebala postići neutralnost po tom pitanju.

Hrvatska je još, nažalost, pri dnu ljestvice članica Europske unije po proizvedenoj energiji iz fotonaponskih ćelija, ali je potencijal velik. Provedba Zelenog plana na nacionalnoj razini bit će zahtjevan, ali ne i nedostižan cilj. Klimatska neutralnost svakako bi bila jedan od načina na koji možemo sačuvati ljepotu i jedinstvenost hrvatske prirode, bioraznolikost i općenito kvalitetu životnih uvjeta. Zato se Agroproteinka odlučila za vlastiti projekt solarne elektrane. Radovi na krovovima Agroproteinkinih pogona već su dovršeni, a postavljanje solarnih panela trajalo je oko tri mjeseca te je u tijeku ishođenje dozvole za rad. Gotovo polovica sredstava koja je bila potrebna za postavljanje dolazila je iz EU fondova, a konačan rezultat je solarna elektrana snage 611 kW. Za provedbu projekta bilo je potrebno 1852 modula, odnosno solarnih panela, u ukupnoj površini preko 3000 m2!

Elektrana će smanjiti potrebu tvrtke za potrošnjom energije iz drugih izvora za oko 10 posto, odnosno 629 MW/godišnje. „Ušteda“ koja je ipak najznačajnija je smanjenje ispuštanja CO2 za 147 tona godišnje! Višak električne energije, u vrijeme kad tvornica neće raditi, isporučit će se u elektroenergetski sustav, a zbog aktualnog poremećaja na tržištu energenata, i manje dodatne količine bi mogle doprinijeti olakšavanju situacije. Naravno, solarni paneli ni na koji način ne štete okolišu ni zdravlju ljudi i životinja, što je dodatan razlog za ulaganje.

Kod odluke o ulaganju u ovakvu tehnologiju, dobro je znati da solarni kolektori proizvode toplinsku energiju za zagrijavanje potrošne tople vode ili su dio sustava grijanja, a solarni (fotonaponski) paneli proizvode električnu energiju. Tvrtka Agroproteinka d.d. ima snažnu okolišnu komponentu u svojoj djelatnosti i poslovanju i moderna je hrvatska tvrtka i lider u ekološkom zbrinjavanju nusproizvoda životinjskog podrijetla i biorazgradivog otpada. Poslovanje je organizirano u tzv. kružnom gospodarstvu, a u tri odvojena pogona zbrinjavaju se nusproizvodi životinjskog i biljnog podrijetla, biorazgradivi otpad te otpadna jestiva ulja, što obilježava dugogodišnju tradiciju brige za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

Vrijedi zapamtiti da, kojim se god poslom bavili, možete na neki način smanjiti utjecaj na okoliš i da svaka tvrtka može doprinijeti zajedničkom cilju na svoj način i u okviru svojih mogućnosti!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.