Otvoreno e-savjetovanje: 3 milijuna kuna za potpore županijskim programima za mliječno govedarstvo

539

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu, 15. lipnja 2022. godine, u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo Nacrt prijedloga Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva kojim se želi financijski pomoći jedinicama područne (regionalne) samouprave u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka. Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.

Nakon razdoblja negativnog utjecaja koronakrize i bolesti kvrgave kože u goveda, nepovoljni uvjeti proizvodnje mlijeka nastavili su se rastom cijena stočne hrane i energenata, a posebno veliki poremećaj na tržištu stočne hrane i energenata uzrokovao je ratni sukob izazvan agresijom Rusije na Ukrajinu.

Provedbom Programa nastoji se očuvati likvidnost gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći u povećanju obujma proizvodnje i genetskog unaprjeđenja populacije mliječnih krava u Hrvatskoj. Prihvatljive mjere za sufinanciranje kroz ovaj program su uzgoj uzgojno valjanih rasplodnih junica mliječnih i kombiniranih pasmina namijenjenih za proizvodnju mlijeka, kupovina uzgojno valjanih rasplodnih junica mliječnih i kombiniranih pasmina namijenjenih za proizvodnju mlijeka te sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.

Prihvatljivi korisnici potpore su jedinice područne (regionalne) samouprave na čije programe je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost na provedbu do 31. svibnja 2022. godine te ispunjavaju ostale uvjete Natječaja.

Savjetovanje je dostupno na poveznici

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.