Otvoren 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

545

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u Vodicama u nazočnosti župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, gradonačelnika Vodica Ante Cukrova, potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlade Guberca, dekana Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivice Kisića, dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeku prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića i voditeljice Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodne odnose u HPK Tajane Radić svečano otvorila 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma.

Ovo tradicionalno okupljanje stručnjaka agronomije iz zemlje i svijeta ove godine trajat će od 19. do 24. lipnja i uključivati prezentaciju više od 300 radova autora iz dvadesetak zemalja, a odvija se u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, uz brojne suradnje sa znanstvenim institucijama iz zemlje i okruženja te pod pokroviteljstvom hrvatskih Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

“U uvjetima višestruke krize i u trenutku kada svakodnevno razgovaramo o klimatskim promjenama i prehrambenoj sigurnosti, agronomi nikada nisu bili važniji i potrebniji. Znanost je ključna za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, a ovakvi skupovi mjesta su gdje dolazi do toliko potrebnog prijenosa znanja. U narednom razdoblju posebnu pažnju posvećivat ćemo upravo prijenosu znanja s mjesta gdje se ono razvija, s obrazovnih institucija, na mjesto gdje se ono primjenjuje – na selo, zemlju i štalu”, izjavila je ministrica Vučković prilikom otvorenja skupa, naglasivši kako će strateški usmjerene investicije i inovacije te digitalizacija i nove tehnologije, kako je definirano i u Strateškom planu, biti ključne za nastavak rasta i razvoja domaće proizvodnje hrane.

Na kraju prvog tromjesečja 2022. godine ugovoreno je više od 20,2 milijardi kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. te isplaćeno više od 16,5 milijardi kuna, uz 1,4 milijardi kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. Kroz oba programa potiču se znanstveni projekti, putem Mjere I.3. “Partnerstva između znanstvenika i ribara” ugovoreno je 13 projekata i zatraženo više od 26 milijuna kuna javne potpore, a u okviru mjere “Suradnja” iz PRR-a je do sada odobreno ukupno 44 projektnih ideja u ukupnom iznosu odobrene potpore od 21 milijun kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.