Ministrica Vučković u službenom posjetu Bavarskoj

543

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 2. srpnja 2022., pri službenom posjetu Bavarskoj, u nazočnosti generalnog konzula RH u Münchenu Vladimira Duvnjaka, održala bilateralni sastanak s bavarskom ministricom prehrane, poljoprivrede i šumarstva Michaele Kaniber na temu stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, izazova zajedničke poljoprivredne politike te daljnje bilateralne suradnje u pogledu promocije zaštićenih proizvoda. Nakon održanog sastanka, dvije ministrice su zajedno nazočile otvorenju te obišle tradicionalni sajam Hoffest, Dan otvorenih vrata bavarskog Ministarstva prehrane, poljoprivrede i šumarstva, na kojem je ove godine, između ostalih, organizirano predstavljanje i prodaja hrvatskih proizvoda.

Tijekom sastanka ministrica Vučković je istaknula kako Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje raznih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, umijeće njihove pripreme i tradicionalne recepture prenose se generacijama, a što je rezultiralo time da Hrvatska ima 35 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Pri tome, pred Hrvatskom je zadaća osiguranja tržišne prepoznatljivosti takvih proizvoda i motiviranje većeg broja proizvođača da preuzmu oznake koje će im sutra, kao i brojnim europskim poljoprivrednicima, donositi dodatne koristi.

Na sastanku se razgovaralo i o budućnosti europske poljoprivrede pri čemu su se obje ministrice složile kako zajednička poljoprivredna politika treba zadržati fokus na poljoprivredniku i proizvodnji hrane uz znatna ulaganja u okolišno prihvatljivije prakse i očuvanje svih resursa za budućnost.

Suradnja sa saveznom pokrajinom Bavarskom odvija se već pedeset godina putem Stalne hrvatsko-bavarske komisije, kao i kroz druge projekte od zajedničkog interesa, a hrvatsko i bavarsko ministarstvo poljoprivrede dogovorili su nastavak intenzivne suradnje u plasiranju regionalnih proizvoda sa zemljopisnom oznakom podrijetla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.