Održan Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika u 2022. godini

516

Ilija Jurić (31) iz Velike Kosnice, koji je već pet godina u svijetu jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja za restorane, najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik u petom izboru koji su ove godine organizirali Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova EPP-a i Ministarstvo poljoprivrede RH uz medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista.

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Kao pobjednik među 19 finalista nagrađen je iznosom od 25.000 kuna, a osigurana mu je financijska edukacija, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU.

– Velik je ovo privilegij i želim čestitati svim kolegama koji su tu. Danas je nagrada pripala meni, ali svi je zaslužujemo jer odlučiti se za ovaj posao nije lako. Sigurno ste se i vi probudili u pet ujutro kako biste sve stigli, kao i svakog dana – rekao je Jurić.

Tvrtko Matijević poslije jednogodišnje se stanke ponovno javio na izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika s istim projektom – proizvodima na bazi pčelinjeg otrova, a ovaj je put završio na drugom mjestu i s nagradom od 15.000 kuna. Treće mjesto i 10.000 kuna pripalo je Mladenu Cesarcu, koji proizvodi bučino ulje.

Čitatelji portala jutarnji.hr svojim su pobjednikom proglasili Mirka Knežića, proizvođača povrća i voća iz doline Neretve. Na ceremoniji proglašenja i uručenja nagrada sudjelovali su Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

– Današnji događaj je snažna poruka svim mladim ljudima koji dvoje o tome trebaju li se upustiti u bavljenje poljoprivredom. Naših 19 finalista dokaz su da poljoprivreda nije samo posao nego i poziv – rekla je Sunčana Glavak i iznijela statističke podatke: 30. rujna 2021. godine bilo je registrirano više od 24.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji su nositelji mladi ljudi u dobi do 41. godine. U usporedbi s brojem mladih poljoprivrednika u 2020. godini, više ih je za 2136 ili, iskazano relativnim pokazateljem, za 9,7 posto, a promatrano u odnosu na broj mladih poljoprivrednika u 2017. godini, više ih je za 3773 ili 18,5 posto.

– Ne tako rijetko govorimo koliko je poljoprivreda važna i plemenita i koliko je kod nas, ali i u Europi i svijetu povezana s poviješću i tradicijom. Ona je temelj za poljoprivrednu sigurnost. Poljoprivredu su oduvijek nosile inovacije i novi dosezi čovječanstva. Tako će biti i u budućnosti – naglasila je Marija Vučković.
Mjere za mlade poljoprivrednike smatra važnima i napominje da ti dijelovi Hrvatske čine 80 posto površine, zbog čega je jasno da ni gradova ne može biti bez sela.

Za takvo nešto treba biti spreman i odvažan za preuzimanje rizika. Kod nas je mladih poljoprivrednika 14 posto, što je više nego prosjek EU, ali težimo boljem i višem. Cilj je prijeći 20 posto i tada ćemo ostvariti temeljni cilj. preuzimanje malih i srednjih gospodarstva, generacijsku obnovu – zaključuje Vučković.

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.