Prvi vertikalni staklenik na svijetu

1065

Prvi vertikalni komercijalni staklenik na svijetu otvoren je u Singapuru . Objekt je izgradila tvrtka Sky Greens, a staklenik je trenutno u mogućnosti dnevno proizvesti tonu svježeg povrća koje mahom završava u lokalnim supermarketima.

Prvi vertikalni staklenik na svijetu postati će novi, svježi izvor namirnica za stanovnike Singapura. Ova azijska zemlja trenutno proizvodi samo 7% voća i povrća za svoje potrebe, te je stoga prisiljena na uvoz gotovo sve hrane. No, zahvaljujući novom objektu za uzgoj povrća, građani će od sada moći jesti i lokalno proizvedene namirnice koje će biti na prodaju u lokalnom lancu supermarketa.

Objekt stoji na 120 aluminijskih stupova visokih oko 10 metara. Ovaj divovski staklenik trenutno proizvodi samo tri vrste povrća, no investitori se nadaju skorom proširenju asortimana. Staklenik već sada traži partnere za povećanje kapaciteta koji će značajno doprinijeti smanjenju uvoza hrane. Domaće povrće proizvedeno u spominjanom stakleniku  postalo je i velikih hit među stanovnicima Singapura. Naime, iako je zbog nove tehnologije povrće skuplje za 10-20 centi od konkurencije, građani žele najsvježije moguće povrće te je dnevna proizvodnja farme već unaprijed rasprodana. Ovaj inovativni način proizvodnje hrane mogao bi promijeniti način uzgoja voća i povrća u zaštićenim prostorima, te dati gusto naseljenim gradovima priliku za proizvodnju svježe hrane u vlastitom dvorištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.