Otvoren 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

509

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem, v.d. ravnatelja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Mladenom Frukom i suradnicima je u petak, 7. listopada 2022. otvorio 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji će na zagrebačkom Europskom trgu od 7. do 9. listopada na jednom mjestu okupiti 50 proizvođača hrvatskih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu povodom Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada, a organizator Ministarstvo poljoprivrede osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje. Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU – Varaždinsko zelje ZOI, Dalmatinski pršut ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Dalmatinska pečenica ZOZP, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje ZOI, Zagorski bagremov med – ZOI, Međimursko meso z’ tiblice ZOZP i Zagorski mlinci ZOZP – te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom – Ludbreški hren ZOZP i Varaždinsko bučino ulje.

Naime, Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje te je državni tajnik Tušek prilikom otvorenja naglasio kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije, te kako su trenutno u postupku prigovora na europskoj razini još 4 hrvatska proizvoda – Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Meso istarskog goveda- boškarina / Meso istrskega goveda- boškarina i Dalmatinska janjetina – te će Hrvatska početkom iduće godine biti bogatija za još četiri hrvatske gastro delicije zaštićene na EU razini.

Povodom Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla koje je održano 4. – 6. listopada 2022., u stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede, a ocjenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija.

Na današnjoj svečanosti otvorenja proglašeni su šampioni, pa je tako pobjedu u kategoriju sirupi odnio miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec, u kategoriji sokovi ekološki matični sok sibirske borovnice – Demetra Alfa d.o.o., među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima, namazima i ostalim namaz od butternut tikve – OPG Prpić. Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem – OPG Drempetić, u kategoriji rakije damaskino rakija od šljive – Obrt MAMM, u kategoriji likeri liker sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o., dok je najboljim octom proglašen ocat sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o. te najboljim inovativnim proizvodom mili mali črni česn – OPG MILI MALI. Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

Više o Sajmu pronađite na poveznici https://sajamzimnice.mps.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.