Održana izborna skupština Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda

207

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom u petak, 11. studenog 2022. godine, u nazočnosti saborskog zastupnika i gradonačelnika Marina Mandarića u Đakovu sudjelovala na izbornoj skupštini Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda te posjetila Državnu ergelu Đakovo.

Na izbornoj skupštini predstavljena su izvješća o radu, provedbi uzgojnog programa te plan rada, a izabrana su upravljačka tijela Saveza, pri čemu je za novog predsjednika ponovo izabran Branko Kolak.

Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda od 2019. godine priznato je uzgojno udruženje te provodi uzgojni program za tu pasminu u Hrvatskoj. Riječ je o krovnoj organizaciji uzgajivača goveda holstein koja usko surađuje s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu u cilju promicanja i genetskog unapređivanja goveda, a što je rezultiralo rastom proizvodnje u pojedinim županijama, osobito u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj se nalazi oko 50 % ukupnog broja hrvatskih holstein goveda.

Ministrica Vučković je naglasila kako ova Vlada i Ministarstvo u vremenima mnogobrojnih izazova čvrsto stoji uz cjelokupan sektor stočarstva i u tom kontekstu istaknula kako je u okviru gotovo 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana do 2027. godine sektor govedarstva istaknut kao posebno značajan; zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka, u sektoru uzgoja krava dojilja te u sektoru tova junadi, kao i sve dosadašnje operacije dobrobiti. Također, ministrica je kao cilj u narednom razdoblju naglasila zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 % do 2030. godine.

Do sada je putem Programa ruralnog razvoja i COVID mjera pomoći u mljekarstvu isplaćeno 720 milijuna kuna, a u tijeku je priprema novih programa pomoći te je u izradi program namijenjen primarnim proizvođačima. Dodatno, izmjenama Programa za sufinanciranje programa rada uzgojnih udruženja sredstva namijenjena za 2022. godinu povećana su na 3 milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.