Šezdesetak izlagača predstavlja više od dvjesto maslinovih ulja

339

Ovog vikenda u Vodnjanu se održava ISTRAVIRGIN, 16. dani mladog maslinovog ulja. U sklopu festivala šezdesetak proizvođača maslinovog ulja predstavit će više od dvjesto maslinovih ulja, proizvedenih ove godine.

Od blažih do intenzivnijih ulja, posjetitelji će moći kušati ulja od sorti kao što su istarska bjelica, frantoio, buža, leccino, rosinjola, žižolera, moražola, karbonaca i ostale. Kušajući različite sorte na ispravan način uz pomoć samih izlagača ili pod vodstvom profesionalnih kušača, posjetitelji upoznaju različite sorte i njihove osobitosti. „Najprije trebate u rukama zagrijati poklopljeno ulje i blagim pokretima okretati čašu kako bi se ulje uhvatilo po stjenki . Potom pomirišete ulje, a onda ga popijete. Prije nego progutate, raširite ga po usnoj šupljini, srknete zrak kako biste osjetili aromu, a potom i aftertaste na izdahu“, pojašnjavaju.

Sva maslinova ulja na festivalu proizvodi su istarskih maslinara, koji godinama osvajaju brojne svjetske nagrade i nose titulu najkvalitetnijih u svijetu. „Tek kušanjem pravih istarskih, mladih maslinovih ulja shvaćamo razliku od onih koje inače kupujem u trgovini kao ekstra djevičansko ulje“, ističu brojni posjetitelji.

Upravo su maslinova ulja izlagača upotrjebljena za vrhunska jela chefova u sklopu masterclass radionica i gastro showova, pa je moguće odmah okusiti kako kvalitetna maslinova ulja mogu obogatiti okus svakog obroka – od slanog do slatkog.

Istra u punom sjaju

Uz maslinova ulja, izlagači na ISTRAVIRGIN festivalu predstavljaju i druge istarske delicije poput kvalitetnih istarskih vina – malvazije, merlota, terana, muškata i caberneta. Na ulazu je moguće unajmiti čašu za degustaciju te kušati eno ponudu Istre. Uz istarska tekuća blaga, tisuće posjetitelja upoznaje se i s istarskim tartufima, pršutom i sirom, ali i lavandom te spužvama iz mora. Svi proizvodi mogu se kušati, pomirisati, izlagači ih predstavljaju spremni za brojna dodatna pitanja. Osim kušati, sve je proizvode moguće i kupiti.

Na kraju, ISTRAVIRGIN predstavlja i dio istarske umjetnosti i tradicije. U nekadašnjoj gradskoj školi u Istarskoj ulici u Vodnjanu mogu se vidjeti nakit i skulpture od masline i kamena koje potpisuju vodnjanski umjetnici. „Nemoguće je predstaviti sva bogatstva naše regije, pa smo pokušali izdvojiti neka i prezentirati ih u najboljem svjetlu. Pozivamo sve zainteresirane da dođu u Vodnjan i dožive Istru u punom sjaju“, poručuju organizatori.

Popis svih izlagača i program je na službenoj web stranici festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.