Diljem Hrvatske obilježava se peti Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

103

Na dan zaštitnika pčela i pčelara Sv. Ambrozija, 7. prosinca 2022. godine, u osnovnim školama će se već tradicionalno, petu godinu zaredom, održati Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u Programu dobit će prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Ovim programom želi se educirati učenike i njihove roditelje o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, a ujedno se provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Ove godine sudjeluje 847 osnovnih škola odnosno 33 614 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 194 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.

Nacionalna staklenka za med je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji meda lokalnih proizvođača koji će specifičnm oblikom nacionalne staklenke informirati potrošača da je riječ o medu podrijetlom iz Hrvatske. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije https://med.hapih.hr/svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. travnja 2022. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U pet godina održavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka ukupno je sudjelovalo 176 519 učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je dodijeljen med od 969 pčelara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.