Ševarlić: Srbijanska poljoprivreda je nekonkurentna

565

SUBOTICA –  Najmanje polovina sadašnjeg broja od 780.000 obiteljskih gospodarstava  neće opstati u konkurenciji sa farmerskim sektorom Europske unije, ocijenio je predsjednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Ševarlić je u intervjuu dopisniku Tanjuga ponovio stav iznesen na forumu “Hrana za Europu”, koji je nedavno održan u Subotici, da je posljednji čas da Srbija sama izradi strategiju razvoja poljoprivrede kako bi se pokušala izvući iz niske konkurentnosti u odnosu na europske poljoprivrednike.

“Ako jedan poljoprivrednik u Srbiji proizvodi 11 puta manje hrane u odnosu na farmera u Njemačkoj, a od početka 2014. godine ćemo imati borbu sa europskim konkurentima na našem tržištu, posljednji je čas da učinimo nešto kako bi povećali konkurentnost našeg poljoprivrednika”, rekao je Ševarlić.

On je precizirao da će ta tržišna utakmica 2014. godine nastati na osnovu dokumenta za koji je ocjenio da je nedovoljno promišljeno potpisan radi dobijanja političkih poena – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a da prethodno Srbija nije iskoristila ni jedan eurocent predpristupne pomoći u poboljšanju konkurentnosti domaće poljoprivrede.

U prilog tome, on je podsjetio da će verifikacijom SSP od strane posljednje članice EU početi teće rok od četiri godine, nakon kojeg će kupci iz EU-a imati pravo kupovati zemljište u Srbiji pod istim uvjetima kao domaći kupci, što je promašaj budući da je u pitanju neobnovljivi, neumnoživi i neprenosivi resurs kojeg sve je manje.

“Ni jedna od posljednje primljenih deset članica EU, uključujući i Hrvatsku, to nije dozvolila dok ne uđe u punopravno članstvo, a pojedine zemlje su zadržale moratorij na takvu prodaju zemlje i po isteku perioda od 7 godina u slučaju Mađarske, odnosno 12 godina u slučaju Poljske, koja sada traži produžetak za još tri godine”, rekao je Ševarlić.

“Govori se o kupovini devet poljoprivrednih kombinata, čija je privatizacija propala, za 100 milijuna eura, a cijeli proces se provodi bez natječaja, već direktnom pogodbom, pa se postavlja pitanje da li su to najpovoljniji uvjeti koje mogu dobiti. Također se postavlja pitanje da li je rentabilna cijena dugoročnog zakupa 20-tak tisuća hektara državnog zemljišta za 250 eura po hektaru, također pogodbom, što je i inače suprotno zakonu o poljoprivrednom zemljištu”, rekao je između ostalog Ševarlić.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.