Ministarstvo poljoprivrede financira radove održavanja šumskih cesta na području primorske Hrvatske

44

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak, 19. siječnja 2023., objavilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika za 2023. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, i to isključivo na području primorske Hrvatske.

Prema ovom Javnom pozivu, primorska Hrvatska obuhvaća Istarsku, dio Primorsko – goranske (općine Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrena, Vinodolska općina, gradove Opatija, Kastav, Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski i sve otoke), dio Ličko – senjske (općinu Karlobag, gradove Novalja i Senj), Zadarsku, Šibensko – kninsku, Splitsko – dalmatinsku i Dubrovačko – neretvansku županiju.

Prihvatljiv podnositelj je mali šumoposjednik (s površinom šuma i / ili šumskog zemljišta do 20 ha) koji ima šumu i / ili šumsko zemljište na području katastarske općine u kojoj se cesta nalazi i udruga privatnih šumoposjednika upisana u Registar udruga Republike Hrvatske.

Cilj provedbe ovog Javnog poziva je povećanje otvorenosti šuma u šumama privatnih šumoposjednika u svrhu zaštite od požara i ispunjavanja ostalih zadaća gospodarenja šumama i šumskim zemljištem.

Gotovo polovica kopnene površine Republike Hrvatske pokrivena je šumama i šumskim zemljištima pa zbog višestrukih vrijednosti koje pružaju šumski ekosustavi nužno je provoditi i aktivnu zaštitu od požara koji u okruženju vidljivih klimatskih ekstrema i promjena predstavljaju jednu od najvećih ugroza. Požari predstavljaju stalnu opasnost ekološkim sustavima, infrastrukturi i ljudskim životima te je ovaj Javni poziv dio aktivnosti na području protupožarne preventive i smanjenja požarnog opterećenja na posebno ugroženom primorskom prostoru Republike Hrvatske.

Rok za podnošenje prijave traje do 20. ožujka 2023.

Javni poziv je dostupan na poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.