Ministrica Vučković najavila proljetni paket mjera za poljoprivrednike

245

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” najavljujući proljetni paket mjera pomoći za poljoprivrednike naglasila je kako će se i dalje štititi standard građana i smanjivati negativan utjecaj poremećaja na njihovu kupovnu moć.


“Vlada, u vremenima krize, smatra da treba imati brze, jasne i učinkovite intervencije štiteći građane, posebno one u riziku siromaštva, štiteći pružanje svih javnih usluga, te pomažući poduzetništvu. Poštivajući te stupove takav će biti i proljetni paket”, kazala je ministrica.

Naglasila je da je Hrvatska u vrhu što se tiče rasta BDP-a za 2022. “Unatoč tome što su mnogi govorili, Hrvatska nije utonula u tehničku recesiju nego je u četvrtom tromjesečju opet ostvarila rast. Treba biti oprezan i reći da su mjere na to utjecale i da ćemo ih očito i dalje morati raditi”, poručila je.

Omotnica 2014.-2020. u poljoprivredi potrošena u cijelosti

Ministrica je izvijestila da je omotnica 2014.-2020. prva potrošena u poljoprivredi u cijelosti. “Mi sada trošimo sredstva koja su trebala pripadati novom programskom razdoblju”, dodala je.

Rekla je da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj nije padala, te da su se neki sektori bolje osnažili, dok su neki još uvijek značajno osjetljivi. “Posljednje procjene DZS-a pokazuju da je procijenjena vrijednost poljoprivredne proizvodnje premašila 22 milijarde kune. Praktički smo ostvarili cilj iz programa Vlade za razdoblje 2020.-2024.”, naglasila je Vučković.

Ministrica je istaknula kako je u 2021. ostvaren rast od preko 13 posto. Brojke za 2022. još nisu konačne, a procjenjuje se rast od 9,5 posto.

“Treba biti oprezan i reći da je u 2022. inflacija itekako utjecala na vrijednosti, ali utjecala je i suša koja je smanjila proizvodnju prema registru šteta za preko 3 milijarde kuna”, rekla je Vučković.

Također, naglasila je vidljive rezultate u broju mladih poljoprivrednika kojih ima 24 tisuće, a poseban rast naglašen je u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Zakup poljoprivrednog zemljišta

Vučković je rekla da je u tijeku velik broj natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta te da je do izmjena propisa objavljeno oko 220 natječaja, od čega manje više svi u posljednje dvije godine.

“Od izmijenjenog propisa Ministarstvo je, da bi preveniralo oduljivanje završetka natječaja, uvelo prethodnu obavijest s informacijama o natječaju. Zaprimili smo 61 obavijest, a dali smo nekih 15-ak suglasnosti. Svaki tjedan stiže između sedam i 10 novih obavijesti”, dodala je.

Ne možemo govoriti o povećanju obradive površine jer je veći dio tog zemljišta obrađen, samo značajan dio nije pod dugoročnim zakupom koji omogućuje donošenje poduzetničkih odluka i sigurnost u investiranju, pojasnila je Vučković.

Novi sustav monitoringa

Ministrica je ovaj tjedan predstavila novi sustav monitoringa poljoprivrednih površina.

Kazala je da je riječ o cjelogodišnjem praćenju poljoprivrednih površina, suradnji s poljoprivrednicima, omogućavanju sustava ranog upozorenja, prevenciji prije uvođenja sankcije. “Uz to što se omogućuje monitoring, napravili smo mobilne aplikacije za poljoprivrednike i djelatnike agencije.

Rezultati se isporučuju na jednostavan način u obliku “semafora”, ako je rezultat zeleni znači da se poljoprivredne površine obrađuju u skladu s jedinstvenim zahtjevom na temelju snimaka, ako je riječ o crvenim površinama onda se poljoprivrednika upozorava, pregledava, pojasnila je ministrica, dodavši da će sustav omogućiti bolju suradnju i komunikaciju tijekom cijele godine.

Naglasila je kako nikad nijedan sustav u cijelosti neće zamijeniti čovjeka te stoga i dalje ostaje sustav terenskih kontrola, savjetovanja i provjera.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva strateška za Hrvatsku

U Hrvatskoj je registrirano 154.679 OPG-ova. Ako se ta brojka usporedi s brojem stanovnika, ispada da svaki 25 čovjek u Hrvatskoj ima OPG.

“Broj sam po sebi ne znači puno. Treba gledati kontekst, povijest i njihov značaj, uspjeh i poslovanje. Osim što su podsjetnik na tradiciju, oni su promicatelji novog i modernog te način zadržavanja ljudi na ruralnom prostoru. Zato je Vlada uputila prijedlog, koji je Sabor podržao, a u njemu stoji da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva strateška za Republiku Hrvatsku”, rekla je Vučković.

Njihov broj se diljem EU-a u posljednjih nekoliko desetljeća smanjuje. Ministrica je istaknula i kako se broj poljoprivrednih gospodarstava nakon II. svjetskog rata smanjen za više stotina tisuća.

Izvor: HRT/Vlada

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.