Obilježena 20. godišnjica Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka

252

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 1. travnja 2023., u nazočnosti predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i saborske zastupnice Marijane Petir, saborskog zastupnika Željka Lenarta i gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića sudjelovala na Svečanoj sjednici skupštine Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka povodom jubilarne 20. godišnjice djelovanja ovog nacionalnog saveza, održanoj u Domu kulture u Popovači. U sklopu svečanosti dodijeljena su priznanja za doprinos radu Saveza.

Ovom prilikom ministrica Vučković je istaknula kako u svojih dvadeset godina postojanja, a posebice posljednjih godina, ovo udruženje svojim radom i suradnjom s Ministarstvom sustavno i uspješno unapređuje uzgoj ove vrijedne pasmine i genetski potencijal te da su potencijali i važnost uzgojnih udruženja prepoznati i vrednovani kroz program potpore kojim se sufinancira njihov rad. Naime, Ministarstvo poljoprivrede povećalo je financijska sredstva u državnom proračunu za 2022. godinu na više od 398 tisuća eura , što je gotovo 146 tisuća eura više u odnosu na prethodnu godinu. Ugovori o sufinanciranju rada uzgojnih udruženja u 2022. godini potpisani su za sveukupno 17 uzgojnih udruženja u stočarstvu, a za pet uzgojnih udruženja u sektoru konjogojstva odobreno je i isplaćeno 152,6 tisuća eura.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano 31 413 konja, a najveći broj konja uzgaja se u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se nalazi 24,4 % ukupne populacije konja Republike Hrvatske, dok je promatrano u odnosu na 2015. godinu njihov broj povećan za 34 %. Izvorne pasmine konja zastupljene su sa sveukupno više od 21 tisuću konja, odnosno 67,7 % u cjelokupnom uzgoju konja u RH.

Putem Nacionalnog programa očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2018.-2021. je za hrvatskog hladnokrvnjaka isplaćeno više od 6,6 milijuna eura, a sektoru konjogojstva je ukupno iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno više od 21 milijuna eura.

Nacionalni program se odvija i u razdoblju 2021.-2025, a u sklopu Strateškog plana do 2027. osigurano je 38,8 milijuna eura za očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja te 11,7 milijuna eura za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.