Održan Dan vrgoračkih jagoda i panel Suvremeni trendovi u proizvodnji jagoda

396

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u petak, 28. travnja 2023. u Vrgorcu u nazočnosti gradonačelnika Grada Vrgorca Mile Hercega i suradnika sudjelovala na otvorenju Dana vrgoračkih jagoda te na panelu „Suvremeni trendovi u proizvodnji jagoda“ uoči same manifestacije, zajedno s predsjednikom Udruge vrgoračkih jagoda Milanom Franićem, profesorom Borisom Duralijom s Agronomskog fakulteta i agronomom Danom Tolićem.

Udruga Vrgoračke jagode okuplja proizvođače jagoda iz tri vrgoračka polja, Rastoka, Jezera i Bunine, s ciljem zaštite interesa proizvođača ovog važnog proizvoda za vrgorački kraj.

Ministrica Vučković je tijekom panela istaknula kvalitetu i prepoznatljivost vrgoračkih jagoda čija je berba u punom jeku te iznijela procjenu kako će milijun sadnica jagoda na području Vrgorca ove godine donijeti prinos od 500 tona visokokvalitetne jagode. Naglasila je i pozitivne rezultate u proizvodnji jagoda na razini Republike Hrvatske – prema privremenim podacima DZS-a u 2022. godini proizvedeno je 3 204 tona jagoda – što je u odnosu na prosječnu proizvodnju u desetogodišnjem razdoblju povećanje od 16,5 posto, dok se u odnosu na 2021. godinu proizvodnja povećala za čak 64 %.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji djeluje 13 245 poljoprivrednika, odnosno 8 % od ukupnog broja poljoprivrednika u Hrvatskoj, a njihov je broj u 2022. u odnosu na 2015. godinu povećan za 24 %. U županiji je do sada iz Programa ruralnog razvoja ugovorena potpora u iznosu većem od 110 milijuna eura, od čega je već isplaćeno 94,5 milijuna eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.