U Sisku dodijeljeni novi ugovori o potpori za trajne nasade, skladišta za žitarice i sprječavanje šteta od divljači

245

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i suradnicima u utorak 1. kolovoza 2023. godine boravila u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji. Tom je prilikom u nazočnosti župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja te ugovore o sufinanciranju zaštitnih sredstava za sprječavanje šteta od divljači u ukupnom iznosu većem od milijun eura.

„S novih milijun eura potpore iz Programa ruralnog razvoja korisnici Sisačko-moslavačke županije ulagat će u trajne nasade, njihovu zaštitu i poljoprivrednu mehanizaciju, kao i realizirati nove skladišne kapacitete za žitarice i uljarice sa sušarom – projekt čiji je korisnik proizvođačka organizacija, što je posebno pohvalan primjer zajedničkog rada i rezultat udruživanja poljoprivrednika. Zadovoljstvo mi je danas bilo korisnicima ove županije uručiti i 114,6 tisuća eura vrijedne ugovore iz našeg Natječaja za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači, za koji smo udvostručili alokaciju te osigurali dodatna sredstva kako bi se postigao cilj, a to je sprječavanje šteta od divljači i smanjenje ekonomskih gubitaka u poljoprivredi“, izjavila je ministrica Vučković zahvalivši županu Celjaku i njegovom timu te Hrvatskom lovačkom savezu na suradnji.

Župan Celjak u svom se obraćanju osvrnuo na pomoć Ministarstva poljoprivrede u vidu brojnih potpora poljoprivrednicima ovog područja i kontinuiranih ulaganja u lokalnu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja, čestitavši lovcima i poljoprivrednicima kojima su danas uručeni ugovori o potporama.

U Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena je potpora u iznosu od 211,59 milijuna eura, od čega je u Sisku odobreno 44,8 milijuna eura potpore. U okviru Mjere 7 odobreno je 21,6 milijuna eura potpore što uključuje i 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 8 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma.

Sredstva za projekt ulaganja u trajni nasad ostvarena su putem Natječaja podmjere 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ putem koje je do sada odobrena potpora vrijedna 108 milijuna eura, dok se drugo vrijedno ulaganje odnosi na podmjeru 4.1.1., u okviru koje je odobrena potpora vrijedna 351,3 milijuna eura.

Ovo Ministarstvo je do sada dodijelilo preko 20 milijuna eura za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Republike Hrvatske te provelo devet natječaja za unaprjeđenje lovstva putem kojih je sufinancirano 70 programa iz Sisačko-moslavačke županije, u ukupnom iznosu od 148,2 tisuće eura.
Natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači u 2022. i 2023., ukupne planirane vrijednosti od 1.061.782,46 eura, uz intenzitet sufinanciranja do 90 % prihvatljivih troškova, otvoren je do raspodjele sredstava, a najkasnije do 15. listopada ove godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.