Marija Mršo Rajić: Pametna poljoprivreda je budućnost poljoprivrede

314

U sklopu projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika u požeškoj Gradskoj knjižnici najavljen je znanstveno-stručni skup Pametna poljoprivreda koji će se u četvrtak 28. rujna 2023. godine od 10 do 15 sati održati u Nastavnoj bazi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi – Vinum Academicum, Podgorje.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega čija je ravnateljica Marija Mršo Rajić istaknula:

“Pametna poljoprivreda je koncept primjene visokih tehnoloških rješenja u poljoprivrednoj praksi. Najznačajniji je primjer praćenje rasta biljke i promjena uvjeta uzgoja kako bi se optimizirao njezin razvoj do najviše dostupnih potencijala, uz što manje gubitaka i uz što veću iskoristivost resursa. Posebno atraktivna je primjena dronova. Ovaj spoj poljoprivrede i tehnologije privlači mlade ljude i vrlo je koristan jer sustavnim praćenjem omogućuje bilježenje promjena na poljoprivrednim površinama te se na osnovu tih podataka mogu pravodobno primijeniti agrotehničke mjere.”

Višestruka je korist koju Poljoprivredno-prehrambena škola, ali i cijeli požeški kraj ima od pametne poljoprivrede.

“Pametna poljoprivreda budućnost je poljoprivrede, posebice kada uzmemo u obzir klimatske izazove s kojim se suočavamo na globalnoj razini. Naša škola kroz ovaj je projekt postala bogatija za opremu Pametni vrt, za daljinski nadzor potrošnje energenata, za uzgoj biljaka u zaštićenim prostorima kao što su plastenici i hidroponi pa zahvaljujući tome vidimo mogućnost da se pozicioniramo kao regionalni lider u inovacijama, prenošenju znanja i edukaciji poljoprivrednika u korištenju alata pametne poljoprivrede”, naglasila je Mršo Rajić.

Požeški skup kao mjesto koje će okupiti stručnjake i zainteresirane uzvanike izvrsna je polazišna točka za suradnju Poljoprivredno-prehrambene škole s pojedincima i institucijama regionalnog, nacionalnog i međunarodnog poljoprivrednog lanca.

“Konferenciji će nazočiti 60 uzvanika, koji dolaze iz šest hrvatskih županija, a uključuju predstavnike srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz sektora poljoprivrede, lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, nadležnih institucija, projektne partnere te gospodarstvenike i poljoprivrednike. Predavači nam dolaze iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Prof. dr. Franc Majdič s ljubljanskog Fakulteta strojarstva će govoriti o alatima i metodama pametne poljoprivrede, doc. dr. Peter Berk s mariborskog Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske znanosti će pojasniti kako digitalizacijom doći efikasnije proizvodnje, prof. dr. Đorđe Moračević s beogradskog Poljoprivrednog fakulteta će predstaviti precizno povrtlarstvo, a dr.sc. Ivana Rendulić Jelušić iz tvrtke Alti Agro d.o.o. pametno vinogradarstvo. Slijedi demonstracija korištenja dronova u monitoringu vinograda koju će prezentirati Augustin Jelušić iz iste tvrtke”, izvijestila je ravnateljica Mršo Rajić.

Skup će završiti panel raspravom i zaključcima. Ostala dva skupa održat će se u Virovitici 4. listopada, odnosno u Zagrebu 20. listopada. U Virovitici je tema Održivi razvoj i ekološka poljoprivreda, a u Zagrebu Novije tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, održivi razvoj i ekološka proizvodnja te važnost RCK za strukovno obrazovanje u poljoprivredi i prehrambenom sektoru.

Projekt Uspostava Regionalnog centra Panonika započeo je 29. prosinca 2019. godine i traje do 29. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je 6.549.256,91 EUR i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, partneri su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova RH, Prirodoslovna škola Karlovac i Ekonomska škola Požega, a tehnička podrška Panora – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.