Otvoreni 4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

127

OSIJEK, 26. siječnja 2024. – 4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva otvoreni su u petak u Osijeku, a premijer Andrej Plenković rekao je na otvaranju kako je poljoprivreda visoko na listi prioriteta i u fokusu djelovanja Vlade, jer o tome ovisi prehrambena sigurnost i ekonomska snaga.

Poljoprivreda je prema njegovim riječima zadnje tri godine prošla kroz teško razdoblje, ali ipak se ostvaruje rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, što dokazuje da je otporna i izdržljiva.

Zadnje procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja 2023. godine govore da će biti rekordnih 3,3 milijarde eura, što je 50 posto više nego 2016. godine, ustvrdio je Plenković.

Podsjeća kako je u EU-ovom financijskom okviru za razdoblje do 2027. godine za poljoprivredu osigurano 3,8 milijardi eura, što je snažna poluga za razvoj poljoprivredne proizvodnje, ulaganja u ruralna područja i očuvanje tradicije hrvatskog sela.

Podignut je i udio financiranja iz nacionalnih sredstava s 15 na 20 posto, te povećana omotnica za poljoprivredu za 103 milijuna eura, rekao je Plenković.

Smatra kako sve bolje korištenje EU-ovih fondova poljoprivrednicima osigurava prosperitetnu budućnost te navodi kako je iz Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno 2,9 milijarde eura ili 92 posto ukupnog iznosa, a isplaćeno je 2,6 milijarde eura.

Napominje kako je time osigurano više od 26 tisuća radnih mjesta, a planira se otvoriti šest tisuća novih.

Premijer je ocijenio kako je Hrvatska kao najmlađa članica EU-a prepoznata po kvaliteti i velikom broju zaštićenih proizvoda, sa 46 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti, što ju svrstava na sedmo mjesto među članicama EU.

Naglasio je kako su hrvatsko selo i poljoprivreda kralješnica sigurnije i ekonomski suverenije Hrvatske u pogledu samodostatnosti u proizvodnji te opskrbi sigurnom i zdravom hranom.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da je stanje u poljoprivredi bolje nego što se misli. Podsjeća kako je 2017. vrijednost poljoprivredne proizvodnje bila nešto više od 2,2 milijarde eura, na kraju 2022. godine 3,2 milijarde eura, a misli da neće padati ni kada stignu podaci za 2023. godinu.

Dodaje da se zadnjih godina povećao broj mladih poljoprivrednika i po poboljšala njihova obrazovna struktura.

Govoreći o Programu ruralnog razvoja, vrijednom više od 3,2 milijarde eura, Vučković je kazala kako je do danas ugovoreno 97 posto sredstava, a isplaćeno preko 86 posto. To po njoj govori da unatoč krizama i poremećajima poljoprivrednici ne odustaju od proizvodnje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica Vučković uručili su korisnicima odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijedne više od 3,5 milijuna eura.

Na 4. Danima poljoprivrede, ribarstava i šumarstva bile su održane panel rasprave na teme: „Komasacija poljoprivrednog zemljišta“, „Izazovi u stočarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu“ i „Uspostava Banke hrane u RH – Hrana nije otpad“, te su održane prezentacije „Štete u državnim šumama od olujnih nevremena“, „Ulaganja u šumarstvo – aspekti financiranja održivog gospodarenja šumama na ruralnim područjima“ i „Rezultati i ciljevi u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi“.

Panel rasprave i prezentacije predstavili su stručnjaci tih područja, kao i predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave, akademske i znanstvene zajednice te vrijednih poljoprivrednika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.