Otvorena banka hrane u Osijeku

47

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu Zdravko Barać je u utorak 19. ožujka 2024. u nazočnosti izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka Jasminke Crnković, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Sarafine Zelić Kos i ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martine Hećimović prisustvovao na otvorenju banke hrane Osječko-baranjske županije.

Banku hrane je osnovao Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja, u okviru kojeg je adaptiran skladišni prostor te nabavljen električni viličar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 538.496,41 eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 197.723,23 eura.

Ravnatelj Barać je istaknuo kako je projekt infrastrukturnog opremanja banke hrane u Osijeku, dio reforme Nacionalnog plana oporavka i otpornosti „Unapređenje sustava doniranja hrane u RH“, u sklopu kojeg je investicija infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu doniranja hrane i banki hrane vrijedna 3,9 milijuna eura. Temeljem prvog objavljenog poziva, sklopljeno je 50 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 1,95 milijuna eura, od čega je 9 korisnika potpora za banke hrane i 41 korisnik potpore za posrednika u lancu doniranja hrane, a do danas je isplaćeno 1,84 milijuna eura.

Trenutno je otvoren drugi takav poziv na dodjelu bespovratnih sredstva kojim se, prije svega želi omogućiti prijava projektnih prijedloga za infrastrukturno opremanje banki hrane u županijama u kojima takvo opremanje nije provedeno na temelju prvog poziva. Nadalje, poziv je usmjeren i dalje na infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane. Na raspolaganju je 2 milijuna eura bespovratnih sredstava, a poziv je otvoren za prijave do 5. travnja 2024. godine.

Pored banke hrane u Osijeku, pokrenute su i banke hrane u Gradu Zagrebu, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Rezultat zajedničkih napora svih dionika u lancu se vidi i u količinama donirane hrane. Zadovoljstvo je istaknuti da je u 2023. godini donirano 1.861.874 kg hrane, što predstavlja porast od 19 % u odnosu na količine donirane u 2022. godini i 15 % u odnosu na 2021. godinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.