Otvoren 5. Hrvatski ruralni parlament

75

Državni tajnik Tugomir Majdak otvorio je u ponedjeljak 22. travnja 2024. godine 5. Hrvatski ruralni parlament u Umagu. Ovaj jubilarni ruralni parlament okupio je sudionike iz Hrvatske i EU-a.

Cilj ruralnog parlamenta je informirati dionike u ruralnim područjima koje su im mogućnosti za korištenje sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, Europskom ‘Zelenom planu’, Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a do 2040. godine, AKIS-u (Sustavu dijeljenja znanja i inovacija u poljoprivredi), EIP-u (Europskom inovacijskom partnerstvu). Također jedna od tema je i položaj žena u ruralnim krajevima te kako poljoprivrednici mogu udruživanjem konkurirati sve većim zahtjevima tržišta.

„Zajednička misija nam je očuvati i razvijati hrvatski ruralni prostor i hrvatsko selo, promišljati i tražiti održiva rješenja za pametniju poljoprivredu i pametna sela, koristeći pritom alate digitalnog doba u kojem živimo“, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.

5. Hrvatski ruralni parlament koji organizira Ministarstvo poljoprivrede (Nacionala mreža Zajedničke poljoprivredne politike, NMZPP) i Hrvatska mreža za ruralni razvoj održava se u Umagu od 21. do 24. travnja 2024. godine na kojem sudjeluje oko 200 sudionika, predstavnika LAG-ova, organizacija civilnog društva, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i tijela javne uprave, članova Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike te poljoprivrednika.

U okviru aktivnosti 5. Hrvatskog ruralnog parlamenta planira se plenarni dio događanja s prezentacijama na teme ključne za Ministarstvo i Republiku Hrvatsku, kao i terenske radionice na primjerima dobre prakse (vinarije) s temama:
Tema 1: Leader 2023. – 2027.
Tema 2: AKIS i EIP i NN
Tema 3: Izmjene SP ZPP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.