Proizvođači mlijeka traže rješenje za alarmantnu situaciju u mljekarstvu

480

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka i Stožera za obranu cijene mlijeka održali su jučer konferenciju za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede.

Zatražili su nastavak razgovora s ministrom poljoprivrede kako bi se našlo rješenje za alarmantnu situaciju u mljekarstvu. Poručili su da ne odustaju od svojih zahtjeva – vezivanja otkupne cijene mlijeka uz EU 27, mjesečnu isplatu od 50 lipa po litri te dodatnu intervenciju države od 30 lipa po litri zbog teških uvjeta gospodarenja i ovogodišnje suše.

“Savjet za mlijeko bit će sazvan prema planiranoj dinamici, zacrtali smo što do Savjeta moramo napraviti i na tome se vrlo kvalitetno radi”, izjavio je Tihomir Jakovina.

Jakovina je rekao da je održan niz sastanaka s HBOR-om, Hamagom i poslovnim bankama koje kreditiraju poljoprivrednu proizvodnju. Na njima je postavljena platforma za buduće dogovore o reprogramiranju kredita na povoljnije kamate.

“Prezentacija tih rezultata bit će na Savjetu za mlijeko, a ne na ovaj način. Ti isti ljudi koji su danas održali konferenciju za novinare nisu se uopće obratili Ministarstvu za bilo kakav sastanak ili slično”, kazao je Jakovina nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju 41 novog znanstveno-istraživačkog projekta u poljoprivredi.

Na novinarsko pitanje o iskorištenosti sredstva iz pretpristupnih fondova EU s obzirom na upozorenja iz Europske komisije da se Hrvatska mora bolje pripremiti za korištenje EU fondova jer bi mogla ostati bez tih sredstava, Jakovina je kazao kako je izuzetno zadovoljan radom kolega u svom resoru jer je dva i pol puta veća iskorištenost u prvih devet mjeseci ove godine nego u cijeloj 2010. i 2011.

To još uvijek nije dovoljno, radit ćemo puno više, posebice jer se pripremamo za prava koja će nam biti na raspolaganju, a riječ je o 333 milijuna eura godišnje u drugom stupu koja će biti na raspolaganju za projekte, kazao je i naglasio kako se tu mora značajno dići cijeli sustav na veću mobilnost, na bolju suradnju i pomoć poljoprivrednim proizvođačima u pripremi projekata, a onda i njihovom provođenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.