FBIH: Najavljeni prosvjedi poljoprivrednika

387

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH još nije dobio odgovor od premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministra financija FBiH Ante Krajine na pismo kojim traži hitan sastanak sa ciljem dogovora oko izvršavanja zakonom propisanih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima i na taj način spriječili pretvaranje velikog nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača u masovne proteste.

Kako kažu u Savezu poljoprivrednih udruženja, premijer i ministar ne namjeravaju odgovoriti, niti se sastati sa poljoprivrednicima. Zbog toga su poljoprivrednici planirali sutra održati prosvjed ispred Vlade Federacije BiH, međutim odustali su od toga jer će Vlada FBiH taj dan imati sjednicu, ali ne u Sarajevu, nego u Mostaru.

“Pobjegli su u Mostar, nemamo kome protestovati. Zato smo odlučili da proteste održimo sljedeće sedmice, vjerovatno će to opet biti četvrtak”, rekao je jedan od čelnika udruge.

Poljoprivrednici upozoravaju da Vlada krši Zakon o izvršavanju proračuna FBiH, jer skoro cijelu godinu kasni sa isplatom poticaja. Vlada Federacije BiH poljoprivrednicima duguje između 30 i 40 milijuna KM za poljoprivredne poticaje u 2012, poticaje za investicije još iz prošle godine te druge vrste novčane podrške poljoprivredi.

Iako je proračunom planirano povećanje poljoprivrednih poticaja za 40 posto u 2012, kasnijim rebalansom je ukinuto 10 milijuna KM, a kad se suma umanji i za osam miliona KM predviđenih za povratnike u Republiku Srpsku, poljoprivrednici su ostali na nešto više od 60 milijuna KM. Od toga je do sada isplaćeno manje od polovice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.