Seljaci će u Uniju ući kao socijalni slučajevi

391

BJELOVAR – Seljaci će u Europsku uniju ući kao socijalni slučajevi, jer je poljoprivreda jedan od najvećih ovogodišnjih proračunskih gubitnika. Izjavio je to, između ostaloga, jučer na konferenciji za novinare u Bjelovaru predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić, prenosi HRT.

Nakon prošlogodišnje tri milijarde i 200 milijuna kuna za izravne potpore, ove je godine taj iznos smanjen za čak 45 posto, što nije u skladu s potpisanim ugovorom s EU.

– Ovaj ministar poljoprivrede trebao je očito biti ministar financija, jer je uštedio na hrvatskoj poljoprivredi i unazadio je, rekao je Mlinarić.

Mlinarić je podsjetio da su potpore poljoprivrednicima u 2011. godini iznosile 3,2 milijarde kuna, a da je u proračunu za 2012. godinu taj iznos smanjen na 2,4 milijarde, a rebalansom sada iznosi samo milijardu i 900 milijuna kuna. Ističe i da su obveze Hrvatske koje je potpisala prema EU 5,5 milijardi kuna, odnosno, da bi se za potpore svake godine moralo isplatiti bar tri milijarde kuna.

– S pravom se postavlja pitanje kako će hrvatski poljoprivrednici biti konkurentni nagodinu u EU – pita se Mlinarić, te dodaje da u Europi misle da naša poljoprivreda dobiva ono što je potpisano, a to je 5,5 milijardi kuna, no to jednostavno nije istina.

Uz sve to hrvatski su seljaci ove godine pretrpjeli i štetu od mraza i suše u iznosu od 2,5 milijardi kuna, tako da je selo u posljednje dvije godine izgubilo između tri i pol i četiri milijarde kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.