Prosvjedi mljekara u Bruxellesu

427

BRUXELLES – Stotine proizvođača mlijeka iz cijele Europe, među kojima i tridesetak mljekara iz Hrvatske, prosvjeduje u Bruxellesu protiv niskih otkupnih cijena, koje im ugrožavaju opstanak.

 

Prosvjed pod nazivom »tisuću traktora u Bruxellesu« organizirala je konferederacija mliječnih proizvođača i poljoprivrednih sindikata iz 14 europskih zemalja.

Prosvjed je organiziran za vrijeme rasprave o agrarnom tržištu u Europskom parlamentu. Prosvjednici najavljuju da neće otići sve dok političari ne saslušaju njihov prijedlog o fleksibilnijoj opskrbi tržišta za europsku mljekarsku industriju.

“Treba osnovati agenciju koja će pratiti kretanja ponude i potražnje mlijeka te troškova proizvodnje. Naš najveći problem je što je cijena proizvodnje veća od otkupne cijene i to nam stvara velike probleme”, kazala je Irene van der Sar, mljekarica iz Nizozemske.

Organizatori prosvjeda naveli su primjer iz Belgije, u kojoj je prosječna otkupna cijena mlijeka 0,26 eura, a trošak proizvodnje 0,4 eura.

Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, izjavio je da su došli iz Hrvatske kako bi svojim europskim kolegama dali potporu.

»Problemi su nam isti, hrvatske i europske mljekare muči isti problem – niska otkupna cijena«, rekao je Blažić.

»Mi smo do 2008. godine solidno poslovali, ali dolaskom multinacionalne kompanije naša krivulja ima silaznu putanju«, rekao je Blažić, navodeći da je 2003. godine u Hrvatskoj bilo 65.000 obitelji proizvođača mlijeka, 2008.godine 20.000, da ih je danas 12.855.

Otkupna cijena mlijeka manja je od 30 eurocenti po litri, što nije dovoljno ni za pokriće troškova proizvodnje.

Prosvjedi u europskoj četvrti u Bruxellesu prouzročili su brojne zastoje u prometu. Proizvođači su na trgu ispred Europskog parlamenta počeli prolijevati mlijeko zbog čega je interveranila policija sa suzavcem.

Prosvjedi se nastavljaju i u utorak.

Pogledajte video prilog:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.