Otkrivena tajna genetskog koda pšenice

478

LONDON – U istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije, SAD-a i Njemačke “otključani” su ključni dijelovi genetskog koda pšenice, što bi moglo doprinijeti proizvodnji dovoljne količine hrane za čovječanstvo.

Znanstvenici pretpostavljaju da će novi podaci ubrzati razvoj pšeničnih podvrsta, koje će biti otpornije na biljne bolesti i sušu, što su ključni uzroci propadanja usjeva.

Jedan od autora studije Neil Hall sa Sveučilišta u Liverpoolu da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se pšenica uzgaja širom svijeta, mogućnost njenog prilagođavanja lokalnim uvjetima.

Žetva je ove godine bila pogođena ekstremnim vremenskim prilikama širom planete, što je imalo za posljedicu veliko poskupljenje hrane

Pšenica je prošle godine sa 681 milijuna proizvedenih tona bila treća najzastupljenija žitarica, poslije kukuruza i riže, i imala je udio od 20 posto u svim kalorijama koje je konzumirala svjetska populacija, prenosi BBC.

“Novo otkriće pomoći u razvoju otpornosti pšenice i poboljšanju kvalitete njenog zrna”, zaključuje profesor Hall.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.