FBIH: Uskoro jeftiniji plavi dizel

452

Sljedeće godine u Federaciji BIH trebalo bi početi korištenje subvencioniranog plavog dizela za poljoprivrednike za koje će entiteti izdvajati oko 25 milijuna KM.

 

“Vlada Federacije BiH u budžetu za 2013. godinu ima predviđena sredstva da riješi pitanje plavog dizela”, izjavio je Nermin Nikšić, premijer FBIH.

On je pojasnio da će Vlada Federacije posredstvom Direkcije za robne rezerve ili Terminala FBiH uplaćivati određena sredstva kako bi poljoprivredni proizvođači prilikom nabavke proizvoda bili oslobođeni za plaćanje trošarina.

“Nažalost, u komunikaciji s MMF-om nismo dobili suglasnost za uvođenje “plavog dizela”, jer oni ne pristaju na smanjenje prihoda i trošarina po toj osnovi, ali su prepustili da svaka vlada po svom nahođenju sa svojim poljoprivrednim proizvođačima riješi to pitanje”, rekao je Nikšić.

“Nisam upoznat kako premijer Nikšić zamišlja plavi dizel preko Robnih rezervi jer to je onda klasična subvencija”, rekao je Aleksandar Džombić, premijer RS.

Sead Jeleč, tajnik Udruženja poljoprivrednika BiH, smatra da će poljoprivrednici dizel dobiti po cijeni od oko dvije KM po litri.

“Mislim da će poljoprivrednici dobiti taj plavi dizel jeftiniji za oko 0,5 KM nego što je prava cijena i mislim da će dvije trećine ukupnih sredstava izdvojiti Republika Srpska jer tamo ima više obradivih površina”, kazao je Jeleč.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljina, istakao je da je za jedan hektar obrađene površine potrebno oko 270 maraka samo za dizel.

“U zemljama u okruženju, koje imaju ovaj jeftiniji dizel za poljoprivrednike, cijena po litri iznosi od 1,3 do 1,4 KM, tako bi i kod nas trebalo da košta”, smatra Maletić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.