Skupa legalizacija gospodarskih objekata

565

Vrtloglavi iznosi novaca morati će se izdvajati za legalizaciju gospodarskih objekata, nužnih za normalan rad obiteljskih gospodarstava. Tako tvrdi Petar Pranjić, predsjednik udruge seljaka Baranjska brazda u Glasu Slavonije.

Seljaci se boje da će probiti rok za legalizaciju, do kraja lipnja iduće godine, što za sobom povlači plaćanje kazni, izlaske građevinskih inspekcija i rušenje.

Šokirani Pranjić kaže da je će dio seljaka za legalizaciju objekata sagrađenih do 30. lipnja 2011., prema prvim računicama, morat izdvojiti najmanje 60.000 kuna

“Ni od koga ne tražimo novac ili izuzimanje od plaćanja svega potrebnog vezano uz legalizaciju, već samo stavljanje područja od posebne državne skrbi, ako ona još uvijek postoje, u neki drugi kontekst”, kaže Pranjić koji predlaže nadležnima da sjednu za stol te da se razmotri gdje sve to void, napominjući kako ne stoji ni dosadašnja obveza plaćanja raznih nameta, poput komunalnih i vodnih naknada, budući da sredstva završaju svuda, samo ne tamo za što su namijenjena.

I Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Baranje slaže se sa Pranjićem I govori da sve skupa smatra prekompliciranim i još uvijek ne zna koliko će morati izdvojiti za legalizaciju svojih objekata. Osim toga, dodaje, brinu ga i neujednačeni izvadci iz katastra. Isti objekt u njegovom domaćinstvu, naime, postoji u dokumetnu iz 19. stoljeća, nema ga u onom iz 1928. godine, a još uvijek stoji u dvorištu. Tvrdi kako u selu nema ni jednog gospodarstva u kojem od šezdesetih godina prošlog stoljeća nešto nije nadograđivano.

Petar Pranjić napominje kako nitko nikada nije tražio ishođenje posebnih dozvola za gradnju gospodarskih objekata na vlastitom placu.

“Sada ćemo, želimo li nastaviti poljoprivrednu proizvodnju i eventualno dobiti novac iz raznih EU fondova, morati legalizirati i kućice za pse”, zaključuje Pranjić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.