Započela ledena berba grožđa

714

Započele su ledene berbe grožđa diljem Hrvatske. Tako se na području iločkih vinograda na položaju Principovac šestu godinu zaredom obavlja ledena berba grožđa sorte traminac.

ledena berba grozdja diljem zemlje

Mladen Papak, direktor Iločkih podruma kaže da se malo koje vinogorje u Hrvatskoj može pohvaliti ovakvim uvjetima.
“U Hrvatskoj možda imaju dva ovakva vinogorja koja u redovitim berbama postižu dobru kvalitetu, a onda iza toga i u predikatnim berbama postižu jednaku dobru kvalitetu, ali i uvjete za gotovo svih pet kategorija predikatnih berbi”, kaže Papak za Jutarnji list.

Dodao je da ove godine očekuju male prinose, od oko 500 litara po hektaru, tako da ukupno od ovogodišnje ledene berbe mogu očekivati od 1000 do 1500 litara vina. I pored toga, zbog kvalitete grožđa, za očekivati je da će se opet dobiti iznimno visoka kvaliteta mošta, a onda i vrhunska vina.

Preduvjet za ledenu berbu grožđa je temperatura niža od minus 7 stupnjeva u trajanju najmanje tri dana, kao i da bobice moraju biti smrznute dok se prerađuju. Ovakva berba najčešće se vrši krajem prosinca ili početkom siječnja. Zadnja ledena berba Iločkih podruma, koja je napunjena u bocu, ona je iz 2008. godine, a osvojila je prestižne svjetske nagrade, kao što su srebrne medalje u natjecanjima “Bacchus” u Madridu, “Vinalies China 2012.” te “Femmes et vins du monde” u Monacu, ali i prestižno priznanje “Decanter World Wine Award”.

I u blizini Koprivnice u mjestu Starigrad obavlja se ledena berba traminca u vinogradima Vinarije Sonnenschein. Vlasnik i osnivač Vinarije Sonnenschein u svom vinogradu ima zasađene sorte graševine, traminaca i pinota sivog. Vinarija Sonnenschein osnovana je 1975. godine, a kod nas i u inozemstvu poznata je po proizvodnji vina iz izbornih berbi, berbi prosušenih bobica i ledenih berbi, a u manjim količinama proizvodi i pjenušac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.