Vinarija Kutjevo počela sa ozbiljnom proizvodnjom pjenušaca

770

U podrumu vinarije Kutjevo d.d. započela je i ozbiljnija proizvodnja pjenušavih vina, kojom su tamošnji stručnjaci podrumarstva zaokupljeni u posljednjih desetak godina.

maximo rose

Maximo_Brut“U proteklih smo sedam godina probno proizvodili po nekoliko stotina boca pjenušca godišnje. Ozbiljniju proizvodnju pjenušavih vina počeli smo unatrag tri godine na godišnjoj razini od 30 do 40 tisuća boca, prateći istodobno potrebe tržišta. Od berbe grožđa 2012. godine namjeravamo proizvesti oko 80 tisuća boca pjenušca, što se u hrvatskim okvirima može nazvati ozbiljnom proizvodnjom. Za proizvodnju pjenušavih vina bitno je odrediti pravi trenutak berbe kako bi se dobilo vino s višim kiselinama uz manji postotak alkohola, koji ni u drugoj fermentaciji ne bi smio premašiti 12 posto alkohola po litri. Prema usvojenim svjetskim standardima, pjenušci su vina predviđena za osvježavanje konzumenata. Poput šampanjca,a čije ime ne smijemo koristiti jer su ga Francuzi zaštitili, i kutjevački su pjenušci proizvedeni posve prirodnim putem, pažljivim odabirom prirodnih kvasaca” rekao je enolog Ivan Marinclin za Glas Slavonije.

Kutjevački su enolozi uspjeli proizvesti dvije vrste kvalitetnog pjenušca, bijeli Maximo Brut i crvenkasti Maximo Rose.

Primarna fermentacija pjenušavih vina odvija se u tankovima, gdje se dobiva bazno vino. Za pjenušac Maximo Brut bazno je vino graševina, dok se za proizvodnju pjenušca Maximo Rose koristi pinot crni. Druga fermentacija pjenušavih vina odvija se u boci, pri čemu se dodaju određeni kvasci. Boce u nagnutom položaju moraju devet mjeseci odležati na temperaturi od 13 do 15 Celzijevih stupnjeva, uz svakodnevno okretanje kako bi se kvasci taložili na privremenom vinskom čepu. Vrh boce potom se zamrzava, boce se otvaraju, a vino koje se tom prilikom prolije u bocu se nadomješta ekspedicionim likerom.

“Kao ekspedicioni liker koristimo poznata vina iz ledenih berbi koja su nagrađena svjetskim priznanjima, a nakon konačnog zatvaranja boce trajnim čepom pjenušac još 90 dana mora odležati zbog harmonizacije okusa i mirisa u samoj boci”, zaključuje enolog Marinclin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.