Uskoro zabrana sadnje vinograda

832

Do 2018. godine neće biti sadnje novih nasada vinograda – najavili su iz Bruxellesa na posljednjoj sjednici radne skupine koja se bavi pravima sadnje vinograda.

Radna skupina koja se bavi pravima sadnje vinograda donijela je zaključak temeljem kojega će Europskoj komisiji preporučiti daljnja zabrana sadnje novih vinograda još šest godina.

Ulaskom Hrvatske u EU ta uredba vrijedi i za naše vinogradare, ali je kod nas problem što oni koji bi trebali znati, ne znaju kolika je točno površina pod vinogradima.

Zato je uspostavljen Vinogradarski registar u koji se upisuju površine pod vinogradima, no iz raznih izvora su različiti podaci o površinama.

Ministarstvo poljoprivrede je Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i županijskim Upravnim odjelima za poljoprivredu poslalo dopis u kojemu se pozivaju vinogradari neka se upišu u Registar.

“Kod nas se ne znaju točne površine pod vinogradima jer su podaci iz tri izvora. Agenciji je za potpore prijavljeno 1.676 hektara vinograda i tom broju možemo slobodno dodati još 10-tak posto neprijavljenih hektara”, izjavljuje Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu te dodaje da se u katastru vodi preko 2.000 hektara vinograda, ali to sigurno nisu točni podaci jer je netko prestao se baviti vinogradarstvom i zapustio manje ili je zasadio neku drugu kulturu, ali se te površine i dalje vode kao vinogradi.

Matić kaže da neke površine nisu prepoznatljive na satelitskim snimcima, ali je jasno kako nisu vinogradi jer se ne vide redovi.

“Zato smo pozvali sve vinogradare neka se upišu u Vinogradarski registar, ako to do sada nisu učinili kako bi mogli ostvariti daljnja prava koja slijede ulaskom u EU. Površine koje nisu vinogradi, neće se nakon ulaska u EU moći naknadno upisati kao vinogradi dok god traje zabrana sadnje novih vinograda ineće se smatrati proizvodnim potencijalom Hrvatske” izjavljuje Matić za Večernj list dodajući kako će na hrvatsko i EU tržište moći stavljati svoje proizvode samo registrirani vinogradari i vinari.

Prema podacima Agencija za plaćanja u vinogradarski registar je upisano 20.751 hektar pod vinogradima, ali je metodom fotointerpretacije na DOF-u zabilježeno još 3.900 hektara vinograda koji nisu registrirani. Tome valja dodati još 8.000 hektara prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji nisu u Vinogradarskom registru niti su prepoznati u ARKOD-u kao vinogradi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.