Oz Clarke: Graševina je velika šansa hrvatskog vinarstva

676

Ugledni svjetski enolozi i poznavatelji vina okupili su se u Baranji gdje su pričali o prednostima i kvalitetama hrvatskih vina…

GRASEVINA

“Graševina je velika šansa hrvatskog vinarstva, odlična joj je perspektiva, ovakva kako je sada napravljena može zablistati na svjetskoj vinskoj sceni. I treba joj baš to ime brendirati, zaštiti…”, rekao je to proslavljeni vinski pisac i znalac Oz Clarke na skupu održanom u Baranji na kojem su se predstavljala hrvatska vina.

Britanac Clarke u posljednjih je nekoliko godina u organizaciji Agrokora upoznao više naših vinskih regija, uz Istru i malvaziju, Baranja i tamošnji vinogradi, položaji i vinski potencijali posebno su mu se dopali.

Vina Belje na sadašnjih 600 hektara imaju čak 80 posto graševine, koja će im i dalje biti glavna sorta, i s kojom su zadnje dvije godine napravili uspješan zaokret ka svježem, pitkom vinu. Novi je, golemi, najsuvremenije opremljen podrum usred vinograda, kapaciteta osam milijuna litara; zato grožđe, koje se svo bere ručno, ide odmah u kontroliranu preradu. Lani je napravljeno 2,5 milijuna litara, za ovogodišnju berbu u planu je 4,5 milijuna litara, od toga oko 3,2 milijuna litara graševine.

Enologinja Suzana Zovko pokazala je i posebnu prostoriju sa 30-ak minivinifikatora od 500 do 1000 litara u kojem se iskušavaju razne tehnologije prerade i kupaže.

Crne sorte – oko 330.000 litara – dozrijevaju u drvenim posudama u prelijepo uređenom starom podrumu u Kneževim Vinogradima, u kojem je i raskošna kušaonica, sve češća meta i turista. A turistički privlačan obližnji Kopački rit posebno je oduševio i Oza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.