Jakovina: Učinit ćemo sve da zaštitimo svoje vinare

915

Hrvatska će učiniti sve da zaštiti svoje vinare, proizvođače terana i prošeka i na tome se intenzivno radi, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

zabrana sadnje vinograda do 2015

“Što se tiče terana, mi ćemo napraviti sve što je potrebno da bismo zaštitili interese hrvatskih vinara. Naši napori idu u više smjerova, od mogućnosti postizanja dogovora sa susjedima Slovencima i Talijanima, političke platforme prema Komisiji i Vijeću, do poduzimanja pravnih radnji. A hoće li se zvati istarski teran ili nekako drugačije to je više pitanje tehnike, ali mi smatramo da vino s takvom tradicijom i kvalitetom mora naći svoje mjesto na tržištu i nakon 1. srpnja”, rekao je Jakovina, odgovarajući na upit novinara.

Dodao je da će i nakon ulaska u EU-u na policima biti “naše vrhunsko vino, a ako se do tada ne postigne dogovor onda ćemo imati pravno pitanje” za koje se Hrvatska priprema. “Naći ćemo najbolje rješenje da na neki način ispravimo ono što se propustilo uraditi 2008., 2009. i kasnije”, rekao je.

Kada je riječ o prošeku, ministar Jakovina ističe da je tu “situacija puno čistija”, jer su talijanski prosecco i prošek dva potpuno različita vina.

Slovenija je zaštitila ime teran oznakom zemljopisnog podrijetla i sada Hrvatska nastoji pronaći način da se omogući daljnja proizvodnja i prodaja istarskog terana. Problem s prošekom je što su Talijani zaštitili vino pod imenom prosecco, pa zbog sličnosti imena potrošači mogu biti dovedeni u zabludu, što prema pravilima EU-a nije dopušteno.

Jakovina je o pitanju vina i o kranjskoj kobasici razgovarao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom.

Slovenija je podnijela zahtjev za zaštitu kranjske kobasice, čemu se se usprotivile Austrija, Njemačka i Hrvatska. S Austrijom i Njemačkom je postignut kompromis, ali ne i s Hrvatskom i sada je to pitanje na arbitraži u Europskoj komisiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.