Ulaskom u EU jeftina konkurencija uništit će domaće vinarstvo

656

Obitelj Lovrec iz Međimurja već nekoliko naraštaja bavi se proizvodnjom vina za koja osvajaju i nagrade.

vinograd

Želja im je da u dobrom vinu u malim količinama uživa što veći broj ljudi. Upravo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, orijentirali su se međimurski vinari koje 1. srpnja očekuje otvaranje granica, piše Večernji list.

Međimurski vinar Franjo Lovrec iz Svetog Urbana kaže da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijenit strahovito puno toga.

“Na žalost, ne očekuje nas lagan posao. Kad pogledamo tu preko potoka, u susjednu Sloveniju, vidjet ćemo da je doživjela strahovito velike promjene, i to u negativnom smislu što se vinarstva tiče. Europa i svijet, pogotovo Čile, zapljusnuli su je s vinima lošije kvalitete, ali zato jeftinim. Mi još nemamo dovoljno vinarski obrazovane publike koja bi prepoznala kvalitetna vina, a osim toga, ekonomska situacija je danas takva da ljudi nemaju novac”, pesimističan je Lovrec.

Kvalitetno vino može se napraviti samo od zdravog, dobrog kvalitetnog grožđa.

“Iskusni slovenski vinari rekli su mi da će se ulaskom u EU dogoditi velike promjene. Za jedan euro nemoguće je proizvesti kvaliteteno vino, jer s tim iznosom ne možemo vratiti ni troškove za prskanje”, ističe Lovrec.

Međimurska županija ovih je dana u znaku vina jer se u Štrigovi održava 13. po redu Urbanovo. U dvorani u Štrigovi tri dana svoja vina predstavljaju 25 vinara. Službeni partner je Primorsko-goranska županija. Uoči Urbanova izabrana su u sklopu Mesapa i najbolja vina sorte pušipel.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.