Suzbijanje osa i stršljena na stolnom grožđu

6552

Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica, koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi.

Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi bez normalne bobice. Od crnih sorti posebno obožavaju sortu kardinal. Voćne plodove izbušuju, zavlače se u njih te ih čine bezvrijednim. Osim tih šteta, oštećivanjem plodova omogućuju ulaz uzročnicima bolesti (monilije, sive plijesni i dr.). Žive u osinjacima koje vrlo često grade u nasadima, na voćnim stablima, biljkama, kućama, zemlji (rjeđe stršljen). Ose obično lete do 500 m uokrug osinjaka, dok stršljen leti i do 1500 m uokolo.

Suzbijanje

Suzbijanje osa i stršljena teško je provedivo jer napadaju zrelo voće pa se insekticidi obično ne mogu primijeniti. Po smjeru leta moguće je odrediti mjesto osinjaka koji se mogu uništiti. Osinjaci se najčešće uništavaju tretiranjem insekticidnim sprejom rano ujutro ili u kasnim večernjim satima dok ose još ne lete.

Brojnost osa i stršljena moguće je smanjiti postavljenjem lovnih boca. Plastične boce se izbuše sa strane (nekoliko rupa je dovoljno), te se u njih sipa octikavo vino, gnječeno voće ili pivo. Ne smiju se koristiti voćni sokovi ili med koji privlače pčele. Tako pripremljene boce vješaju se u krošnju.

Stavite grozdove u kartonske vrećice

Vrlo efikasan način kao sačuvati grožđe od osa, pčela i stršljena jest stavljanje grozdova u kartonske vrećice. Sredinom srpnja kada počinju dozrijevati rane sorte grožđa, grozdove jednostavno stavite u kartonske vrećice (nikako PVC) te vrećice na vrhu podvežite. Grožđe će normalno dozrijeti i ostati neoštećeno. Ova mjera se može provesti na manjim gospodarstvima, gdje su količine grožđa manje, dok za veće površine treba primijeniti neku drugu mjeru zaštite.

Uništavanje osinjaka

Pored komaraca koji su prava ljetna napast veliki problem predstavljaju ose i stršljeni. Osinjake u kojima stanuju, najčešće grade u blizini kuća ili vrlo često na kućama ali i drugim objektima. Uništavanje osinjaka najčešće provodimo prskanjem nekim od sprejeva. Vrlo često se događa da izaberemo pogrešan sprej te samo rastjeramo ose koje lete oko osinjaka i ako smo u blizine napadaju i bodu. Kako bi izbjegli te neugodnosti, danas se na tržištu nalaze posebni sprejevi za uništavanje osinjaka osa i stršljena, koji imaju domet mlaza 4 m tako da prskamo sa sigurne udaljenosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.