Vinski cvijet

3110

Simptom ove bolesti vina prepoznat ćete kao kožicu bjelkasto-sive do žute boje na površini vina.

U početku je tanka, a kasnije se nabora i postane deblja, te uslijed težine pada na dno, zamućuje vino i stvara talog koji se razbija na sitne dijelove.

Kad se vino ulije u čašu, ostaci naborane kožice koja se razbila na sitne dijelove podsjećaju na cvjetiće rasute po površini vina.

Na samom početku bolesti, boja i okus se ne mijenjaju, napredovanjem bolesti razvija se neprijatan miris i okus.

Bolest se javlja kod vina koja su izložena utjecaju kisika, znači u otpražnjenim bačvama. Posebno su osjetljiva vina s manjim sadržajem alkohola i s nižom kiselošću.

Uzročnici ove bolesti izazivaju patogeni kvasci iz roda Pichia, Hansenula i Candida. U prisutnosti kisika oksidira etilni alkohol, pri čemu nastaje octena kiselina i još neki nepoželjni spojevi (acetaldehid).

Liječenje

Da ne bi došlo do ove bolesti potrebno je stalno vršiti nadolijevanje otpražnjenih posuda ili otpražnjeni prostor sumporiti. Ako smo uočili bolest na samom početku, potrebno je izvršiti nadolijevanje otpražnjene posude preko cijevi koja je pažljivo uronjena u vino .

Podizanjem nivoa vina podiže se i kožica do otvora koju zatim izbacimo vani, a otvor pažljivo očistimo otopinom sumpora.

Kod jačeg oboljenja, vino sumporimo s 15 g/hl vinobrana (ali prije dodavanja utvrditi već postojeću količinu sumpora) i sterilno filtriramo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.