Berba grožđa u iločkom vinogorju u punom jeku

702

U iločkom području trenutačno se bere graševina, a berba bi trebala završiti za desetak dana ukoliko posluži lijepo vrijeme.

U iločkom vinogorju graševinom je zasađeno oko 400 hektara iločkih vinograda, a prinosi se kreću od šest tona po hektaru u vinogradima privatnih vinogradara do 10 tona po hektaru na površinama »Iločkih podruma«.

Zbog posljedica smrzavanja zimus te suše ljetos, urod u ovogodišnjoj berbi manji za oko 30 posto, rezultati berbe grožđa u konačnici bi mogli ipak biti zadovoljavajući kaže Mladen Papak, predsjednik uprave Iločkih podruma prenosi Novi list.

»Iločki podrumi« ove će godine preraditi oko tri milijuna kilograma iz vlastitih vinograda i otprilike isto toliku količinu grožđa iz otkupa od kooperanata te proizvesti oko četiri milijuna litara vina.

Papak posebice ističe zadovoljstvo odlukom Vlade o sufinanciranju troškova otkupa grožđa iz berbe 2012. godine, te će »Iločki podrumi«, zahvaljujući toj odluci, za kvalitetne sorte grožđe plaćati 3,5, a frankovku 3 kune uz sadržaj šećera 83° Oechsla, dok se za svaki dodatni stupanj cijena povećava za 0,05 kuna.

U slučaju da je sadržaj šećera niži od 83° Oechsla, cijena se umanjuje za 0,05 kuna po stupnju. »Mislim da je to više nego zadovoljavajuća cijena kojom bi vinogradari trebali biti zadovoljni, poglavito jer je i nešto veća nego što je bila prošle godine«, kazao je Papak dodajući kako će u konačnici zarada svakog vinogradara ipak ovisiti o kvaliteti grožđa te će puno veći prihod ostvariti oni čiji su trsovi bolje podnijeli smrzavanje i sušu te su samim time i kvalitetniji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.