Crvena palež lista vinove loze

3669

Crvena palež lista na vinovoj lozi javlja se u svim regijama Hrvatske, no češće obolijevaju crne sorte.

vinova loza

ILUSTRACIJA

Prvi znakovi se javljaju na listovima 3-5 tjedana nakon infekcije, u rano ljeto s više sušnih razdoblja uz sušenje lišća. Gljiva se također lako naseljava na izbojke, ali to je u našim klimatskim uvjetima rjeđe. Očituje se u smeđenju i sušenju peteljki. Budući da u našim klimatskim uvjetima gljiva ne inficira izbojke, ne uzrokuje izravnu štetu.

Indirektno su prinosi manji radi smanjenja lisne mase, no više utječe na kvalitetu grožđa jer je sadržaj šećera manji. Drvo slabije zrije, čime se smanjuje zdravo rodno drvo za iduću godinu. Kada opazimo infekciju više ne možemo djelovati kurativno, već idemo u zaštitu zdravih dijelove vinove loze.

Na težim tlima gdje ne manjka vlage, bolest se javlja rijetko dok na lakšim laporastim, pješčanim, flišnim i kamenitim tlima češće.

Uzročnik bolesti je gljiva (Pseudopeziza tracheiphila) koja prezimi na otpalom lišću. Primarne infekcije se odvijaju za kišnog vremena krajem travnja i početkom svibnja, kada temperature dosežu 15 °C do 20 °C. Većina infekcija se odvija u toplim kišnim proljetnim danima, no infekcije se u manjoj mjeri smanjuju do jeseni.

Prvo prskanje provodi se sa pripravkom Antracol WP 70 ili pripravkom Antracol Combi koji takoer suzbija i crnu pjegavost vinove loze. Sljedeca prskanja iskljucivo protiv crvene paleži lista, nisu potrebna jer pripravci Mikal Premium F i Nativo imaju na nju dobro neposredno djelovanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.