Mikrohranjiva u gnojidbi vinove loze

1976

Vinova loza tijekom rasta i razvoja, oblikovanja vegetativnih i generativnih organa, mora imati u tlu, u zoni korijenova sustava na raspolaganju potrebna biljna hranjiva.

Pri dobroj opskrbljenosti tla hranivima i hranidba loze može biti dobro uravnotežena, što osigurava redovite i stabilne prirode, dobre kakvoće, naravno, uz primjenu ostalih agrotehničkih i ampelotehničkih mjera održavanja.

Moderna proizvodnja vinove loze značajno se razlikuje od perioda prije 20-tak godina. Veliki broj vinogradara sa manjim površinama prihvatila je moderna saznanja s ciljem bolje kvalitete grožđa i vina. Degustacije i izložbe ukazuju na kvalitativne nedostatke vina.

Pojedini nedostaci direktno su povezani sa ishranom tj. gnojidbom u tijeku vegetacije i njih nije moguće nadomjestiti u podrumu. Ishrana vinove loze sa svim biogenim elementima, izrazito je važna za krajnji rezultat -količinu i kakvoću vina.

U otopini tla i u zraku nalaze se mnogobrojna biljna hranjiva koje loza usvaja u većim količinama kao makroelemente i to: dušik (N), fosfor (P), kalij (K), magnezij (Mg), kalcij (Ca), sumpor (S), ugljik (C), vodik (H) i kisik (O). U mikroelemente koje loza prima u manjim količinama ubrajaju se željezo (Fe), bor (B), mangan (Mn), cink (Zn), bakar (Cu), molbiden (Mo), klor (Cl) i nikal (Ni). Makroelementi i mikroelementi imaju zajednički naziv biogeni elementi, a u životu biljke su nezamjenjivi.

Od mikrohranjiva kod vinove loze najčešće se možemo susresti sa problemima nedostatka željeza i bora. Željezo sudjeluje u sintezi klorofila, u fotosintezi i drugim metaboličkim procesima.

Nedostatak ovog hranjiva očituje se u vidu kloroza. Bor je lozi najpotrebniji u fazi cvatnje i oplodnje, vjerojatno jer je sastavni dio hormona rasta. U nedostatku ovog hranjiva mladice loze odumiru, rast trsa je metličast, maldice kratke, krhke s debelim koljencima itd.

Nedostatak ostalih mikrohranjiva također se očituje karakterističnim simptomima, a uglavnom možemo reći da su najčešće vidljivi simptomi nedostatka nekog hranjiva, jer je višak nekog mikroelementa relativno rijedak.

Nedostatci Mn kod vinove loze se očituju na lišću kao prugasta kloroza, gdje su samo lisne žile normalo zeleno obojene, a njegov nedostatak je uočljiviji u sušnijim godinama. Nešto rjeđe se mogu opazit simptomi nedostatka Zn, koji se manifestiraju kao međužilna kloroza lišća, sitnolisnatost i rozetasta forma mladog lišća.

Simptomi nedostatka Cu očituju se kao kloroza i nekroza lišća, odumiranje vršnih izdanaka, venuće, uvijanje i odumiranje mladog lišća.

Pri nedostatku Mo listovi loze postaju klorotični sa smotanim ili kupasto izbočenim rubovima, a nedostatak molbidena u biljkama često rezultira i nedostatkom N.

Suvišak Cl dovodi do porasta turgora i smanjenja transpiracije uz pojavu sitnih i deformiranih listova, dok simptomi nedostatka nisu zapaženi u prirodnim uvjetima, jer se klor lako usvaja iz tla, ali i atmosfere.

Nikal je posljednji stekao status esencijalnog mikroelementa, a kemijski je sličan Fe i Co. Nikal je značajan za usvajanje Fe, a kod slabe opskrbe niklom biljke kasnije prelaze u reproduktivnu fazu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.