Pepelnica u vinogradima

79

Pepelnica je podmukla bolest koja postaje sve veći problem, a u pojedinim godinama često pravi veće štete negoli plamenjača.

Pepelnica uglavnom prezimljava kao micelij u pupoljcima i na rozgvi, odakle u proljeće inficira mladice i listove. Nešto rjeđe ona prezimi u obliku okruglih zatvorenih plodišta (kleistotecija) na otpalom lišću. Gljiva se razvija na površini svih zelenih organa. Zaraženo mlado lišće se deformira, no štete su puno veće kod zarazi cvjetove i bobice.

Inficirani cvjetovi i bobice u ranoj fazi se suše, a kasnije bobe pucaju i na njih se sekundarno nasele truležnice. Pepelnica predstavlja opasnost od ranog proljeća sve do kraja vegetacijskog razdoblja, a do zaraze može doći i bez kiše. Ova gljivica primarno traži visoku relativnu vlagu zraka i vjetar da joj raznosi spore.

Optimalni uvjeti za razvoj pepelnice su topli i sparni dani (25-35°C uz relativnu vlažnost zraka >60%). Poznato je da su neke sorte osjetljivije na ovu bolest poput naše Žilavke i nekih francuskih kao što je Chardonnay. Razvoj pepelnice je brži u jako uhranjenim i bujnim vinogradima, te na parcelama gdje se pljevidba provodi kasno ili nedovoljno. Praksa motanja mladica oko gornje žice može dodatno otežati zaštitu u vinogradima gdje je bolest redovno javlja.

Vinogradi su najosjetljiviji na napad pepelnice nakon cvatnje do zatvaranja grozda. Zaraza se lako prepozna u obliku pepeljaste površinske prevlake na bobicama,ali zaštitu treba početi puno ranije. Pepelnicu ne smijemo podcijeniti jer je veoma agresivna, a u povoljnim uvjetima može brzo da uništi kožicu boba, koje otvrdnu, prestanu rasti, zatim puknu tako da se vide sjemenke.

Agrotehničkim mjerama možemo djelomično pridonijeti smanjenju zaraze i to na način da pljevidbom zaperaka i djelomičnim skidanjem listova prozračimo grozdove i osiguramo lakši prodor fungicida.

Za suzbijanje pepelnice potrebno je ipak provoditi redovne kemijske mjere. Prskanje se obavlja od samog početka vegetacije pa sve do sredine ljeta. Postoji dosta pripravaka za suzbijanje pepelnice, ali u zadnjih nekoliko godina izbor sredstava se značajno promijenio i dobili smo puno novih djelatnih tvari. Syngenta je uvijek bila lider u ponudi pripravaka za suzbijanje bolesti na vinovoj lozi. Neki njeni stari proizvodi poput Tilta, Anvila i sl. danas se ne koriste, ali tvrtka je intenzivno radila na inovacijama i tako je prošle godine na tržište plasirala jedan potpuno novi fungicid za pepelnicu pod nazivom Dynali.

Ovaj fungicid možemo koristiti tijekom čitave sezone, ali se zbog svoje iznimne efikasnosti preporučuje u najkritičnijem periodu od cvatnje do zatvaranja grozda (maksimalno 2 – 3 puta).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.