Održavanje i uzgoj vinove loze bez obrade tla

1064

Česta je praksa kod domaćeg i stranog uzgoja vinograda da se obrada tla uopće ne provodi, a spomenuto daje dobre rezultate. Riječ je o prostorima na kojima se gnojidba vrši samo površinski, a korov se uništava herbicidima ili košnjom, a ponekad i kombinirano.

Na područjima gdje se u ljetnom periodu javlja manjak vode, na siromašnim i lako propusnim tlima, preporučuje se zatravljivanje u jesensko-zimskom periodu te uništavanje korova herbicidima u proljetno-ljetnom periodu.

U jesen i zimu, kada u većini vinograda ima dovoljnih količina vlage, trava sprječava pojavu erozije, obogaćuje tlo te produljuje aktivnost mineralnih gnojiva. U proljetnim i ljetnim mjesecima, korov se na takvim tlima lako suzbija. Kod prvog i drugog prskanja, koristite herbicide na bazi sulfosfata i glifosata, a za treće prskanje dobar je izbor herbicid na bazi glufosinata.

Na spomenuti način održavani vinogradi daju dobre rezultate na tlima koja su jako pjeskovita pa se takav sustav održavanja posebice proširio u južnim predjelima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.