Vinogradarstvo Stranica 12

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Bistrenje vina

Mnoga vina nakon prvog pretoka nisu dovoljno izbistrena. Mutnoću u vinu uzrokuju različite koloidne čestice, koje slobodno lebde. Stupanj bistroće je puno veći kod vina...

Na koji se način obavlja razmnožavanje reznicama?

Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnoga grmlja. S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 - 15...

Čišćenje pljesnivih bačvi

Pljesnive bačve prepoznajemo po sivozelenoj plijesni koja se nalazi s vanjske i unutrašnje strane. Ukoliko je na bačvi malo plijesni, postupa se kao i kod...

Zaštita vinove loze do cvatnje

Vinovu lozu do cvatnje potrebno je zaštiti od bolesti crne pjegavosti i plamenjače, te pepelnice. Crna pjegavost Glavni simptomi ove opasne i sve raširenije bolesti su...

Dopušteni postupci i sredstva u proizvodnji mošta i vina

U proizvodnji, doradi i njezi vina uz uobičajene tehnološke postupke (muljanje - runjenje, ocjeđivanje, prešanje, otakanje, pretakanje, prozračivanje, dolijevanje i sl.) dopušteni su i...

Kako utjecati na kakvoću vina?

Malolaktična fermentacija (MLF) je biološki proces pretvorbe jabučne kiseline u mliječnu, a vinari diljem svijeta tradicionalno je koriste u proizvodnji bijelih i crnih vina. Općepoznato...

Američki cvrčak na vinovoj lozi

Američki cvrčak podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. U Europi je prvi put pronađen 1958. godine u Francuskoj te se kasnije proširio i u druge...

En Primeur 2018, kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti

U organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK te udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, u srijedu, 31. siječnja, održat će se En Primeur...

Obrada tla u vinogradima

Obrada tla se primjenjuje u vinogradima koji su posađeni na ravnim i blago nagnutim terenima, na težim tlima. Osnovni joj je cilj osiguravanje povoljnijih uvjeta...

Stabilizacija vina

Pod pojmom stabilizacija vina podrazumijevamo veći broj postupaka s ciljem proizvodnje stabilnog vina, odnosno vina koje se neće mutiti, niti će se u njemu...

Vinski cvijet

Simptom ove bolesti vina prepoznat ćete kao kožicu bjelkasto-sive do žute boje na površini vina. U početku je tanka, a kasnije se nabora i postane...

Sve što trebate znati o folijarnoj gnojidbi

Folijarna gnojidba zapravo je dodatna ishrana biljaka, i nije zamjena za ishranu kroz tlo, dakle preko korijena, jer su potrebe biljaka za hranivima (tu...

Vrijeme je za sadnju voćaka i vinove loze

Vrijeme je da se nabave cjepovi za podizanje novog vinograda ili za nadosadnju. Rigola se ručno ili mehanizacijom gdje dopušta teren. Nabavlja se materijal za...

Održavanje inox bačvi

Pranje i čišćenje posuda i bačava od inox materijala lakše je nego pranje bačava od drvenih materijala. Naime, duge na drvu bačava imaju sićušne rupice...