Vinogradarstvo Stranica 13

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Održavanje inox bačvi

Pranje i čišćenje posuda i bačava od inox materijala lakše je nego pranje bačava od drvenih materijala. Naime, duge na drvu bačava imaju sićušne rupice...

Što su to specijalna vina?

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, mošta ili vina bez ikakvih dodataka ili s dodatkom...

Propusti prilikom kućne proizvodnje vina

Najčešće mane vezane za izgled vina su: mrki prijelom, sivi prijelom, taloženje proteina i dr.. Kada se radi o mirisu i okusu, treba spomenuti...

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom može se financirati EU sredstvima

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja,...

Dodavanje šećera u mošt

Potrebna količina šećera za popravljanje mošta može se odrediti na više načina. Ovdje će biti prikazan primjer koji se najviše koristi u praksi. Dodavanje šećera na...

Upotreba enzima u proizvodnji vina

Razgrađujući pektine u pokožici grožđa, pektolitički se enzimi koriste za bistrenje moštova u tehnologiji dobivanja većine bijelih vina. Kod maceracije bijelog grožđa sa pokožicom...

Berba vinskih sorti vinove loze

Kada je određena optimalna zrelost grožđa i obavljene sve organizacijsko – tehničke pripreme, počinje berba grožđa namjenjenog preradi, odnosno pravljenju vina i drugih prerađevina. Grožđe...

Zanimljivosti o grožđu

Prema najstarijim azijskim i egipatskim spomenicima, može se zaključiti da je kultura vinove loze postojala prije 8000 do 12000 godina, a sigurni podaci iz...

Teškoće u čuvanju vina

Tople proljetne i još toplije ljetne dane najbolje podnose suha vina koja su općenito manje zahtjevna tijekom čuvanja, pogotovo ako su na vrijeme pretočena,...

Sve o proizvodnji bijelih vina

Osnovna je razlika između postupaka proizvodnje bijelih i crnih vina u tome što se bijela vina najčešće dobivaju vrenjem mošta, a crna vrenjem masulja. Moderna...

Bijela i crvena plamenka

U ovom članku predstavljamo dvije stare stolne sorte grožđa, bijelu i crvenu plamenku (na slici). Plemenka bijela Stara stolna sorta grožđa, koja je zastupljena u svim...

Dodjelom šampionskih titula i zlatnih medalja zaokružen Festival graševine u Kutjevu

U Kutjevu je Simpozijem o graševini zaokružen ovogodišnji Festival graševine dodjelom šampionskih titula i zlatnih medalja za mladu graševinu i graševine starijih godišta. Ocijenjena su...

Pravovremenim djelovanjem protiv Zlatne žutice vinove loze

Zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree) karantenska je bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis. Spada među najopasnije bolesti vinove loze u Europi, a...

Cikade i grinje na vinovoj lozi

Postoji veći broj fitoplazmi prouzrokovača žutila i crvenila lišća vinove loze, ali je najopasnija od njih Flavence doree. Ranije se smatralo da su bolesti tipa...