Pepelnica vinove loze
Pepelnica (oidium) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime...
Mikrohranjiva u gnojidbi vinove loze
Vinova loza tijekom rasta i razvoja, oblikovanja vegetativnih i generativnih organa, mora imati u tlu, u zoni korijenova sustava na raspolaganju potrebna biljna hranjiva.
Pri...
Rezidba vinove loze
Jednom kada je loza oblikovana, potrebno je svake godine orezivati rozgve kako bi ih potaknuli da proizvode grožđe i kako biste zadržali razvoj brajde...
Rezidba vinograda
Opće pravilo rezidbe za gyjot-ov dvokraki i jednokraki uzgoj, je taj, da se sa trsa, u pravilu odstranjuju prošlogodišnji lucnjevi u potpunosti, a sa...
Octikavost vina
Najopasnija i najraširenija bolest vina uglavnom nastaje kao posljedica ljudskog nemara ili neznanja.
Na površini vina se javlja tanka, a razvojem bolesti deblja pokožica, bjelkasto-sive...
Njega mladog vinograda
Njega mladog vinograda u toku vegetacijskog perioda sastoji se zalijevanju, obradi zemljišta i prihrani.
Samo pri pravilnoj provedbi navedenih mjera i u skladu sa formiranjem...
Mikrooksigenizacija je neizostavna u procesu poboljšanja kakvoće vina
Mikrooksigenacija je dodatak malih, kontinuiranih i kontroliranih udjela kisika u vino,s ciljem poboljšanja njegove kakvoće.
Pošto kisik ima važnu ulogu u različitim fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim...
Suzbijanje korova u vinogradima
Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka.
U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...
Jesenska gnojidba u vinogradima
Najpogodnije su one formulacije kompleksnih NPK gnojiva koje sadržavaju manje količine dušika, a više fosfora i kalija. To su gnojiva sastava NPK 7-14-21, 7-20-30,...