13.8 C
Zagreb
28 . svibanj 2023
Vinogradarstvo Stranica 14

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Pepelnica vinove loze

Pepelnica (oidium) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime...

Mikrohranjiva u gnojidbi vinove loze

Vinova loza tijekom rasta i razvoja, oblikovanja vegetativnih i generativnih organa, mora imati u tlu, u zoni korijenova sustava na raspolaganju potrebna biljna hranjiva. Pri...

Rezidba vinove loze

Jednom kada je loza oblikovana, potrebno je svake godine orezivati rozgve kako bi ih potaknuli da proizvode grožđe i kako biste zadržali razvoj brajde...

Rezidba vinograda

Opće pravilo rezidbe za gyjot-ov dvokraki i jednokraki uzgoj, je taj, da se sa trsa, u pravilu odstranjuju prošlogodišnji lucnjevi u potpunosti, a sa...

Octikavost vina

Najopasnija i najraširenija bolest vina uglavnom nastaje kao posljedica ljudskog nemara ili neznanja. Na površini vina se javlja tanka, a razvojem bolesti deblja pokožica, bjelkasto-sive...

Njega mladog vinograda

Njega mladog vinograda u toku vegetacijskog perioda sastoji se zalijevanju, obradi zemljišta i prihrani. Samo pri pravilnoj provedbi navedenih mjera i u skladu sa formiranjem...

Mikrooksigenizacija je neizostavna u procesu poboljšanja kakvoće vina

Mikrooksigenacija je dodatak malih, kontinuiranih i kontroliranih udjela kisika u vino,s ciljem poboljšanja njegove kakvoće. Pošto kisik ima važnu ulogu u različitim fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim...

Suzbijanje korova u vinogradima

Za suzbijanje korova važno je: širina herbicidnoga pojasa ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka. U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom...

Jesenska gnojidba u vinogradima

Najpogodnije su one formulacije kompleksnih NPK gnojiva koje sadržavaju manje količine dušika, a više fosfora i kalija. To su gnojiva sastava NPK 7-14-21, 7-20-30,...