12.2 C
Zagreb
30 . travanj 2025
Vinogradarstvo Stranica 16

Vinogradarstvo

Edukacija iz vinogradarstva i vinarstva, rezidba i uzgoj vinove loze…

Upotreba biostimulatora

Kao i svaka druga grana, i poljoprivreda se kroz povijest stalno razvijala pronalaskom novih tehnika i alata. Tehnološki pomak u razvoju poljoprivredne proizvodnje započinje...

Boce za vino

Da bi mogle biti korištene za čuvanje i transport vina, boce moraju odgovarati određenim zahtjevima u kvaliteti stakla, veličini i obliku boce. U pojedinim serijama...

Plavac mali, tipična sorta toplog juga

Plavac mali je najznačajnija sorta podregije Srednja i južna Dalmacija, gdje ju nalazimo u većini vinogorja, a osobito na vinogorjima Brač, Hvar, Pelješac i...

Promjene na grožđu

Simptomi peronospore na bobicama su različiti, ovisno o stadiju kad je zabilježena zaraza. Na bobama zaraženim nakon cvatnje pojavljuje se bijela prevlaka (slično pepelnici),...

Medič ili medna rosa na vinovoj lozi

Medič ili medna rosa je produkt metabolizma većega broja insekata (lisne i štitaste uši, štitastih moljaca, lisne buhe i dr.). Medna rosa pretežno se sastoji...

Uzgoj stolnog grožđa

Da bi se na okućnici proizvelo zdravo i kvalitetno stolno grožđe, veliku pažnju treba posvetiti prije svega izboru sortimenta. U okviru vrste Vitis vinifera postoji...

Sušenje peteljkovine na vinovoj lozi

Uz rezidbu i zaštitu od nametnika, gnojidba je jedna od najodgovornijih tehnoloških radnji u vinogradarstvu. Osim svjetlosti, vlage i temperature, plodnost tla odgovara za...

Vinski kvasci i njihova primjena

Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro. Upotreba selekcioniranog kvasca...

Najznačajnije podloge za vinovu lozu

Najznačajnije podloge danas dobivene su iz križanja triju vrsta kako bi se kombinirala njihova dobra svojstva. Na taj način dobiven je veliki broj podloga...

Lozine grinje – Erinoza

Ovi štetnici na vinovoj lozi aktivnost započinju u prvoj polovici travnja, pri temperaturi 15,5°C. Oštećenja čine sisanjem sokova u pupu i na listu. Prvo se...

Kardinal Crveni, kralj stolnog grožđa

Stolne sorte vinove loze najviše se koriste za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se...

Pomlađivanje trsa vinove loze

Kod različitih sorti vinove loze, različita je i dužina mladica pri kojoj se mogu razlikovati rodne mladice od nerodnih i započeti s plijevljenjem. Općenito se...

Škrlet, autohtona sorta sjeverozapadne Hrvatske

Škrlet se prvi put spominje 1854. g. u Gospodarskim novinama koje prate izložbu vina u Zagrebu kao uzorak Jožefa Škrlet Gregoricha iz vinograda pokraj...

Sve o proizvodnji crnih vina

Berbu bi trebalo obaviti po lijepom i suhom vremenu kada nema oborina, a niti visokih temperatura. Grožđe je najbolje brati u plastične gajbe, a...