Voćarstvo

Voćarstvo

Instrukcije u rezidbi voćaka, predstavljanje novih tehnologija i sorti u voćarstvu…

Jednostavnost uzgoja kupine

Kupina predstavlja cijenjeno voće koje obiluje visokovrijednim hranjivim sastojcima kao što su šećeri, organske kiseline, pektini, celuloza, mineralne tvari i vitamini. Plodovi su posebice bogati...

Količina kalija i dušika utječu na boju plodova jabuke

Općenito gledano, suvišak dušika iz tla ili folijarno apliciranog negativno djeluje na proizvodnju antocijana i bojanje jabuka. Višak dušika nakon oplodnje može pomoći, kako bi...

Suzbijanje čađave krastavosti na jabukama i kruškama

U suzbijanju fuzikladija najvažnije je spriječiti primarnu infekciju. Te primarne infekcije traju od početka vegetacije pa sve do fenofaze ploda starosti 6 tjedana. Vremenski...

Kalemljenje trešanja

Kada smo s provjerenih i pomno odabranih stabala uzeli kalem grančice vršimo njihovo kalemljenje na postojeća stabla trešanja unutar nasada. Na taj način u voćnjak...

Tehnologija uzgoja jagoda

Sadnja jagoda vrši se u ljeto ili ranu jesen. Proizvodnja na istoj površini obično traje tri godine i nakon toga jagoda na istu tu...

Ljeskova strizibuba

Posljednjih godina uzgoj lijeske postaje sve popularniji te su podignuti i još uvijek se podižu brojni mladi nasadi. Novopečene voćare vrlo često tijekom ljetnih mjeseci...

Sadnja borovnica

Za sadnju treba koristiti sadnice stare 2-3 godine čija je visina oko 50-60 cm sa dobro razvijenim korijenom. Ukoliko je moguće treba koristiti kontejnerske sadnice...

Izmrzavanje voćaka uslijed niskih temperatura

Izmrzavanje cvjetnih pupova vrlo je velika materijalna šteta za svakog voćara i posljedice mogu biti mnogo složenije nego što se misli. Nestanak roda na voćkama...

Izbor terena i priprema zemljišta za sadnju oraha

Za podizanje nasada oraha potrebna su duboka plodna zemljišta na blagim padinama ili ravnim terenima. Izuzetno su pogodna aluvijalna zemljišta. Treba izbjegavati uske doline i...

Lišajevi na voćkama

Lišajevi (Lichenes) predstavljaju zajednicu gljiva i jednostaničnih algi ili cijanobakterija (Cyanobacteria), navode iz Savjetodavne službe. Primjer su simbioze (suživota) koji donosi korist i jednom i...

Pepelnica breskve

Pepelnica na breskvi indirektnu štetu pričinjava time što se smanjuje asimilacijsku površinu lišća, pa je time i ishrana biljke slabija. Direktne štete očituju se u smanjenoj...

Breskvin savijač

Zbog breskvinog savijača dolazi do prijevremnog opadanja plodova i pogoršanja kvalitete onih koji ostaju na stablu. Zaraženi plodovi su crvljivi, puni izmeta gusjenice, nepravilnog su...

Isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna proizvođačima jabuka

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je potporu proizvođačima jabuka iz Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu u...

Monilija postaje sve veći problem u voćnjacima

Voćari svake godine imaju poteškoće s opakom bolesti kajsije i marelice - monilijom. Naime, zbog uzastopnog napada monilije i neadekvatne zaštite stabala, marelice potpuno i...