Berba i skladištenje šljive

3468
Spread the love

S obzirom na sortu i namjenu, plodovi se beru u botaničkoj i tehnološkoj zrelosti, a određuju se na osnovu veličine, boje, ukusa, sadržaja suhe tvari, šećera, kiselina, pektina i sile kojom se plod drži za peteljku.

U botaničkoj zrelosti beru se plodovi za konzumiranje u svježem stanju i za preradu u kompot.

U ovoj fazi plodovi su pogodni za transport, pokožica je karakteristične boje za sortu, prekrivena pepeljkom, a mezokarp počinje dobijati karakterističan okus i aromu. Za bliža tržišta, plodovi se mogu brati zreliji, a za dalja zeleniji. Za preradu u akohol, džem, pekmez, marmeladu, sok i slične prerađevine kao i za sušenje, plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a to je kad u kruni ima 5 do 10% omekšalih plodova.

Berba se obavlja ručno i trešnjom. Ručno se beru plodovi namjenjeni upotrebi u svježem stanju , što je najkvalitetniji ali i najskuplji vid berbe. Trešenjem se beru plodovi za preradu i sušenje. Trešenje se obvlja mehanički ručno ili specijalnim mašinama tresačima.

Ne preporučuje se mlaćenje motkama (najprimitivniji vid berbe) jer se na ovaj način oštećuju plodovi, pupoljci, grane i grančice. Po berbi pristupa se klasiranju na osnovu europskog protokola o standardizaciji voća (ekstra klasa, I i II klasa). Preostali plodovi se koriste za preradu, najčešće u rakiju.

Svježi plodovi šljive nisu podesni za duže čuvanje. U zavisnosti od namjene plodova i svih drugih čimbenika, radnik u toku dana može nabrati od 200 do 500 kg.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.