Besćutnost banaka uništava voćare

833

Već dvije godine voćarstvo je pogođeno elementarnim nepogodama, a banke umjesto reprograma – dodatno povećavaju kamate.

Brojni su primjeri voćara koji više ne mogu uredno servisirati svoje obveze. Da bi im pomogli za pomoć su se obratili i Ministarstvu poljoprivrede, a zbog elementarnih nepogoda u zadnje dvije godine sve ih više propada kaže Željko Banjavčić, predsjednik Voćarske zajednice za Glas Slavonije.

Jedan od onih u velikim poteškoćama je i Dominik Vuković, mladi voćar iz Osijeka, koji se prije nekoliko godina preselio u Baranju i pomoću Operativnog programa podizanja trajnih nasada, podigao voćnjak na 30 hektara, a sada ima velikih problema s otplatom kredita. Njegov je voćnjak, kao i mnogi u posljednje dvije godine, pretrpio 100-postotnu štetu od mraza te je došao u situaciju da ne može vraćati obveze prema svojoj poslovnoj banci.

Sve do lani stanje je bilo zadovoljavajuće, Vukovići su izvezli 25 tona plavih konzumnih šljiva u Rusiju, bilo je upita i za ovu, međutim zbog šteta urod je podbacio. Vuković je zatražio reprogram kredita na što je banka odbila te naknadno poslala, kako kaže on, neozbiljan prijedlog kojim je kamatne stope dodatno povećala za dva posto.

U Slatinskoj banci Vuković je imao kredit od 3,7 milijuna kuna, od toga 1,8 milijuna je kredit HBOR-a s garancijom HAMAG-a od 400.000 kuna, a razlika su komercijalni krediti s kamatnom stopom od 9 posto. -Banka je blokirala obrt, poslala kredite na naplatu te pokrenula ovrhu nad cijelim voćnjakom i mehanizacijom, tako da nismo u mogućnosti ni minimalno održavati voćnjak kaže Vuković, te tvrdi kako je banka njegov voćnjak već nudila drugima.

-Tako mi je banka prelomila devizne depozite koji su bili vezani kao osiguranje za dugoročne kredite te onemogućila daljnje servisiranje obveza, napominje Vuković koji je sve prijavio sektoru kontrole HNB-a, a oni su ga uputili na sudsku tužbu, što će, kaže, i učiniti, a o svemu je obavijestio i pravnu službu HAMAG-a.

“Situacija s održavanjem voćnjaka sada je već alarmantna i obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede da nam pomogne oko pregovora s HBOR-om oko preuzimanja cijelog kredita. Spreman sam voćnjak prepustiti i državi samo da bi se sačuvala njegova vrijednost”, zaključuje Vuković.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.